Ciorba de varza alba cu sos romanesc
PrinteazaCiorba de varza alba cu sos romanesc din: ciolan, varza, ceapa, rosii, faina, untdelemn, smantana, sare, marar, cimbru.
- 1/2 kg ciolan de porc afumat
- o varza de cca 6-700 g
- o ceapa mijlocie
- 1 kg rosii
- o lingurita cu virf faina
- 2 linguri untdelemn
- 100 ml smintina
- cimbru
- marar
- sare
Mod de preparare:
Carnea se pune la foc in 3 l apa rece.Dupa 1 1/2 ora, se adauga varza taiata in felii subtiri, ceapa taiata marunt si o crenguta de cimbru.
Cind sint bine fierte si carnea si varza, ciorba se sareaza si se acreste, dupa gust, cu sucul stors din rosii.
Faina se pune intr-o tigaita, fara grasime, amestecind mereu la foc mic, pina cind se rumeneste si capata culoarea maro deschis.Apoi tigaita se trage de pe foc, se pun 2 linguri cu untdelemn si, facultativ, o lingurita cu virf de ceapa rasa fin sau taiata marunt.
Se amesteca putin, ca umai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma si faina sa se incorporeze in untdelemn.
Totul se stingecu ciorba fierbinte, adaugata cite putin, la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase, si apoi se toarna in restul de ciorba.
Se completeaza lichidul, daca a scazut prea mult.Se lasa sa fiarba citeva clocote, ca sa se lege cu faina, apoi se ia de pe foc.
Smintina se bate bine, cu o lingura de apa rece, adaugind si putina ciorba fierbinte; apoi se toarna totul in restul de ciorba imediat ce aceasta s-a luat de pe foc si se amesteca bine.
Pentru aroma, se adauga marar si o mica frunza de telina, taiate marunt.
Pofta buna!