Ciorba de zarzavat cu zeama de varza
PrinteazaCiorba de zarzavat cu zeama de varza
- 1 1 apă
- 1 ceaşcă zeamă de varză
- 2 morcovi
- 1 pătrunjel
- 1 păstarnac
- 2 ardei graşi
- 2 roşii mari
- 2 cartofi mari
- 1 fir de praz
- 750 g varză acră sau dulce nestoarsă
- verdeaţă
- 125 g unt
- 5 linguriţe făină
- sare
- piper
- bulion de roşii
- 2 gălbenuşuri
- 5 linguri smantană
Mod de preparare:
Opărim zarzavatul (păstrăm un morcov), îl tăiem mărunt ca tăiţeii şi cînd clocoteşte apa, îl punem la fiert cu sare, o bucăţică de unt, verdeaţă, ceapă tăiată mărunt. Cînd zarzavatul esţe pe jumatate ficrt, adăugăm varza tăiată subţire şi stoarsă. Lăsăm să fiarbă acoperit pînă se moaie varza.
Fierbem cartofii separat în apă cu sare şi îi punem în oală cînd ciorba este gata. Atunci adăugăm şi roşiile.
Morcovul păstrat îl radem pe răzătoarea deasă şi îl prăjim jn grăsime pană capătă o culoare galbenă, frumoasă. Apoi îl punem în ciorbă.
Prăjim bulionul de roşii în puţină grăsime fierbinte şi îl punem în ciorbă. Acrim cu zeamă de varză, potrivim sarea şi gustul acru. Dacă preparăm ciorba cu varză dulce, nu acrim cu zeamă de varză.
Inainte de a servi, scoatem grăsimea de pe ciorbă şi o punem într-o crăticioară. Batem gălbenuşurile cu smantană, dregem ciorba, o turnăm în castron, iar deasupra punem grăsimea din crăticioară.
Pofta buna!
Buna ciorba de zarzavat. E bine sa mai mancam si ciorba din cand in cand.