Ciorba din Tara Oasului
PrinteazaCiorba din Tara Oasului din: carne de porc, ceapa, gogosar, ardei gras, rosie, morcov, telina, patrunjel, fasole, varza, dovlecel, cartof, orez, verdeata, bors, sare, piper, smantana, boia.
Ingrediente:
- 500 g carne de porc
- 2 cepe mari
- 1 gogoşar
- 2 ardei graşi coloraţi
- 1 roşie
- 1 morcov
- 1 ţelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 200 g fasole verde
- 200 g varză dulce
- 1 dovlecel mic
- 2 cartofi mari
- 2 linguri orez
- 1 legătură verdeaţă (leuştean, pătrunjel, frunze de ţelină)
- 2 căni borş
- sare
- piper
- boia
- smântână
Mod de preparare:
Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o căleşti (în oala în care ulterior vei fierbe ciorba) în două linguri de ulei până devine aurie. Adaugi carnea spălată şi tăiată bucăţele şi laşi să se prăjească împreună, amestecând din când în când.
Cureţi ardeii şi gogoşarul, le tai bucăţele şi le adaugi peste carne. După ce s-au înmuiat toate legumele pui şi roşia decojită şi tăiată cubuleţe.
Cureţi apoi rădăcinoasele şi dovlecelul, le tai mărunt şi le adaugi peste carne, torni 4 I de apă fierbinte, presari puţină boia şi laşi totul să fiarbă. Când carnea este aproape fiartă pui păstăile curăţate şi tăiate bucăţi mai mici, varza tăiată fideluţă, cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe şi orezul.
La final, acreşti cu borşul fiert separat, potriveşti de sare şi piper, dai oala departe şi presari verdeaţa tocată. E foarte bună cu smântână si ardei iute.
Pofta buna!