Ciorbă de gasca cu sfecla
PrinteazaCiorbă de gasca cu sfecla
Ingrediente:
- 1 gâscă
- 2 morcovi
- 1 ţelină mică
- 2 linguri pastă ardei
- 1 varză mică
- 3 roşii răscoapte
- 1 sfeclă roşie mică
- 1 gulioară
- 1 lingură paprică
- 3 foi de dafin
- 1 ceaşcă lapte
- 1 pahar oţet
- 2 linguri miere
- 2 linguri pastă roşii
- 2 cepe
- 1 ceaşcă smântână
- leuştean
- 200 g slănină afumată
- sare
- piper boabe
- paprică iute
Mod de preparare:
Ciorbă de gasca cu sfecla: Se pregăteşte gâscă, se taie bucăţi mici de-un blid cinstit, se pune la fiert în 3 litri de apă puţin sărată, cu ceva boabe de piper .
Se grijesc legumele şi zarzavaturile, se toacă din cuţit, se pun toate deoparte, să aştepte urmarea când gâscă a fiert 1 jumătate de oră, se ia cu polonicul grăsimea clocotită şi se aruncă peste legume, să le opărească.
Completăm cu apă din când în când, dacă e nevoie la sfârşit trebuie să rămână cam 2 litri de zeamă (e o ciorbă mai groasă) .Slănina se taie bucăţele şi se pune la prăjit într-o cratiţă încăpătoare .
Când şi-a lăsat untura, se adaugă la prăjit paprica, legumele şi zarzavaturile opărite, cu zeama lor, să se călească, amestecând mereu cam 1 sfert de oră.
Gâscă fierbe înainte, de vreo oră, aşa că se pun în ciorbă şi legumele şi zarzavaturile, plus lapte, foi de dafin, oţet, miere, pastă de ardei, pastă de roşii, să dea în clocote mai mult de 1 jumătate de oră.
Leuşteanul se toacă mărunt smântână se apoşeşte cu un polonic-două de zeamă fierbinte .
Se potriveşte zeama de sare şi boia iute, se mai lasă două-trei clocote şi se dă deoparte.
Se adaugă smântână şi leuşteanul.
Pofta buna!