Ciorba de loboda (Bors de loboda) din: loboda verde, orez, ceapa verde, leustean, bors, sare.
Ingrediente:
1/2 kg lobodă verde (4-5 legături)
2 linguri orez
2 legături ceapă verde
1 legătură leuştean
1 I borş
sare
Mod de preparare:
Se pune la fiert 1-1,5 l apă. Când clocoteşte se pune orezul.
După 5-10 minute, se adaugă ceapa şi loboda, bine spălate şi tocate (nu prea mărunt – cam 1 cm).
Când au fiert, se adaugă borşul (fiert sau crud), sarea şi leuşteanul tocat. Se mai dă o dată în clocot şi se poate servi fie cpldâ, fie rece (având un efect răcoritor).
Faţă de această variantă de referinţă, se pot pregăti şi alte câteva variante întâlnite în diferite zone ale ţarii:
loboda se fierbe într-o supă de zarzavat (apă în care s-au fiert în prealabil morcov, păstârnac, felină etc.);
în ciorbă, odată cu loboda se pun 2-3 cartofi tăiaţi cubulete;
loboda se opăreşte separat şi se pune în ciorbă odată cu borşul şi cu o lingură de bulion.
în Bucovina şi Moldova, borşul de lobodă se serveşte cu smântână
Ciorba poate fi acrită şi cu pastă (zeamă) de corcoduşe acre, 2-3 linguri, în această variantă, ciorba se serveşte de obicei cu crutoane – şi este una dintre ciorbele tradiţionale în postul Paştelui.
Ciorba de loboda cu ceapa verde din: loboda, ceapa verde, bors, ore, leustean, patrunjel, sare. Ingrediente: 6 legături lobodă 2 legături ceapă verde 1l borş 3 linguri orez 1 ou câte o legătură de leuştean şi pătrunjel verde sare Mod de preparare: Se pun 2 litri de apă la fiert într-o oală. Se curăţă loboda de […]
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.