Ciorba olteneasca de loboda
PrinteazaO reteta de ciorba olteneasca de loboda din: loboda, morcov, ceapa, usturoi, ou, faina, bors, leustean, smantana, sare si piper. Loboda conţine cantităţi mari de vitamina A, K si C: există 120-140mg de vitamina C la 100 g plantă. Este de aproape 2 ori mai concentrată decât kiwi şi lămâia în această vitamină. Pentru a valorifica bine acest conţinut bogat de vitamina C, este bine ca loboda să fie consumată în stare proaspătă, în salate, în amestec de unt aromat cu verdeţuri şi mai puţin la ciorbe sau în piureuri. Loboda are proprietăţi diuretice accentuate, laxative şi detoxifiante, fiind foarte utilă în curele de primăvară.
- 1 kg loboda
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 5-6 catei de usturoi sau 1 legatura de usturoi verde
- 1 ou
- 1 lingura faina
- 1 litru bors
- 1 legatura leustean
- 100 ml smantana – optional
- sare
- piper
Mod de preparare:
Spălaţi loboda şi rupeţi-o în fâşii. Puneţi-o într-o oală cu ceapa şi morcovul curăţate şi tocate mărunt. Acoperiţi-le cu puţină apă şi fierbeţi-le 15 minute, apoi turnaţi borşul fiert separat.
Adăugaţi usturoiul pisat sau tocat foarte mărunt şi lăsaţi să fiarbă încet. Amestecaţi oul bătut cu făina şi turnaţi amestecul în ciorbă prin strecurătoarea de ceai, ca să obţineţi zdrenţe de ou. Mai fierbeţi încă 10 minute, apoi opriţi focul. Adăugaţi leuştean, eventual smântână, la servire.
Ciorba olteneasca de loboda
Pofta buna!