Ciorba de stevie cu bors
PrinteazaCiorba de stevie cu bors din: stevie, ceapa, ulei, faina, orez, bors, sare.
Stevia (Stevia rebaudiana) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae, originară din America de Sud.
Este cultivată pentru frunzele sale dulci, care conțin compuși numiți steviozide, care sunt de aproximativ 150-300 de ori mai dulci decât zaharul obișnuit.
Stevia este o alternativă populară la zahărul rafinat și îndulcitorii artificiali, deoarece are un conținut scăzut de calorii și este considerată o opțiune mai sănătoasă pentru persoanele care încearcă să evite consumul excesiv de zahăr.
- 1/2 kg ştevie
- 1 ceapă (sau o legătură de ceapă verde)
- 1 lingură ulei
- 1 lingură făină
- 3 linguri orez
- 1 I borş
- sare
Mod de preparare:
Ştevia se curătă şi se spală foarte bine, apoi se pune la fiert într-o oală cu 2 l apă.
Când apa clocoteşte, se adaugă ceapa tăiată mărunt şi orezul.
Când ştevia şi orezul au fiert, se adaugă borşul (eventual fiert separat). Se mai dă în clocot 3-4 minute, după care poate fi servită.
Se serveşte caldă şi de cele mai multe ori dreasă cu smântână, în farfuria în care este servită.
Dintre variantele mai frecvente mentionăm:
- frunzele de ştevie se fierb într-o supă de zarzavat în loc de apă; împreună cu frunzele de ştevie, se pun la fiert şi zarzavaturile de sezon (sau chiar din anul trecut) tăiate mărunt;
- în locul borşului, se foloseşte pentru acrit lapte bătut (ceva mai vechi, pentru a fi mai acru). Această ultimă variantă este specifică zonelor de dealuri din Argeş;
- în ciorbă, înaintea borşului se adaugă un rântaş realizat dintr-o lingură de făină;
- în locul orezului pot fi folosiţi 2-3 cartofi tăiaţi cubuleţe.
Pofta buna!