Ciorba de stevie – o reteta tradițională

Printeaza

Ciorba de stevie – o reteta tradițională, apreciată pentru gustul său fresh și beneficiile nutriționale. Această ciorbă aromată este perfectă pentru primăvară, când stevia este în sezon, și este o alegere excelentă pentru cei care doresc să includă mai multe legume în alimentația lor.

Stevia, cunoscută pentru conținutul său bogat în vitamine și minerale, aduce un gust ușor acrișor și o textură plăcută, transformând ciorba într-un preparat reconfortant și sănătos.

Iată cum se prepară ciorba de stevie!

Ingrediente:

  • 300 g stevie (frunze proaspete, spălate și tăiate)
  • 1 ceapă (mărunt tăiată)
  • 1 morcov (tăiat cubulețe)
  • 1 cartof (tăiat cubulețe)
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 litru apă (sau supă de legume)
  • Sare și piper (după gust)
  • Suc de lămâie (după gust)
  • 1-2 linguri de orez sau quinoa (opțional, pentru a îngroșa ciorba)
  • Pătrunjel proaspăt (pentru decor)

Mod de preparare:

Prepararea legumelor:

Într-o oală mare, încinge uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și morcovul, călind-le până devin ușor translucide (aproximativ 5 minute).

Adaugă cartoful tăiat cubulețe și continuă să călești legumele pentru încă 2-3 minute.

Adăugarea apei:

Toarnă apă sau supă de legume în oală și lasă să fiarbă. Dacă folosești orez sau quinoa, adaugă-le acum, pentru a se găti împreună cu celelalte legume.

Lasă să fiarbă timp de 10-15 minute, până când cartoful și orezul (sau quinoa) sunt fierte.

Adăugarea frunzelor de stevie:

Adaugă frunzele de stevie tăiate în oală și fierbe ciorba încă 5-7 minute. Stevia se va înmuia și va absorbi aromele legumelor.

Condimentarea:

Potrivește ciorba de stevie cu sare și piper după gust. Adaugă sucul de lămâie pentru a-i da o notă acrișoară și proaspătă.

Servirea:

Servește ciorba caldă, decorată cu pătrunjel proaspăt tocat. Poți adăuga și câteva felii de lămâie pentru un aspect plăcut.

Se potrivește excelent cu o felie de pâine proaspătă sau cu crutoane pentru un plus de textură. De asemenea, poți acompania ciorba cu o salată verde proaspătă pentru un prânz complet și sănătos.

Valori nutriționale (per porție, estimativ):

  • Calorii: 150-200 kcal (în funcție de ingrediente)
  • Proteine: 4-5 g
  • Grăsimi: 5-7 g
  • Carbohidrați: 25-30 g

 

Varianta – Ciorba de stevie

 

 

Ingrediente:

  • 500 g ştevie
  • 1 l apă
  • 1 l borş
  • 1 legătură de ceapă
  • puţin ulei
  • 1 lingură făină
  • 3 linguri orez
  • 2 cartofi noi mai mari

 

Mod de preparare:

Speli foarte bine ştevia şi o tai mărunt. O pui să fiarbă în apă cu puţină sare. Intre timp, rumeneşti ceapa tăiată mărunt, adaugi puţină făină peste ceapă şi stingi cu apă.

Amesteci acest rântaş cu ştevia fiartă şi laşi să dea un clocot apoi adaugi orezul şi cartofii trecuţi prin răzătoarea cu ochiuri mici.

Adaugi borşul, laşi să dea un clocot şi potriveşti de gust.

Dacă e prea acru mai pui apă.

Ciorba e foarte bună şi rece şi, în funcţie de gust, poate fi dreasă cu ou şi smântână sau numai cu smântână.

Ciorba de stevie

ciorba_de_stevie

 

Pofta buna!

 

 

Ciorba moldoveneasca cu stevie, loboda si legume

Ciorba moldoveneasca cu stevie, loboda si legume din: ţelină, patrunjel, ardei grasi, ceapa, cartofi, stevie, loboda, marar, leuştean, mazăre, suc de roşii, condiment vegetal, sare, piper, borş de casă, oua. Ingrediente: 1 ţelină mică 1 pătrunjel 2 ardei graşi 2 cepe mici 5 cartofi 2 legături ştevie 1 legătură de lobodă 1 legătură de mărar 1 legătură de leuştean […]

Ciorba de urzici cu stevie si loboda

Ciorba de urzici cu stevie si loboda din: urzici, ceapa, morcov, telina, ardei gras, cartofi, zahar, stevie, patrunjel, loboda, leustean, bors, rosii, orez, sare, ulei, oua. Poate te intereseaza si: Ciorba de urzici cu usturoi Sufleu de urzici Ciorba de stevie congelata Ciorba de stevie cu orez   Ingrediente: 5-6 gramezi de urzici 1 ceapa […]

Ciorba de loboda si stevie cu legume

Ciorba de loboda si stevie cu legume din: morcov, ceapa, pastarnac, ardei gras, loboda, stevie, orez, bors, apa, ulei de floarea soarelui, oua, sare, leustean, patrunjel. Ingrediente: 1 morcov 1 ceapa 1 pastarnac 1 ardei gras rosu 2 maini de loboda 2 maini de stevie 50 g orez 1 l bors 2 l apa 2-3 […]

 

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.