Ciorba de varza murata cu bacon afumat
PrinteazaCiorba de varza murata cu bacon afumat din: varza murata, salam picant, apa, prune uscate, cartofi, ienibahar, piper, ceapa, bacon afumat, faina, boia iute, smantana, sare, piper, patrunjel.
- 250 g varza murata, cu tot cu zeama
- 300 g salam picant feliat
- 1,2 l apa
- 8 prune uscate, fara samburi
- 250 g cartofi decojiti
- 10 boabe de ienibahar
- 10 g boabe piper negru
- 1 ceapa
- 40 g bacon impanat afumat
- 2 linguri faina
- 2 lingurite boia iute
- 100 ml smantana
- sare
- piper
- 1 lingura patrunjel tocat
Mod de preparare:
Se stoarce varza, se păstrează zeama. Apoi se toacă varza şi se păstrează şi zeama care se scurge cu această ocazie. Se aşază varza într-o oală şi se toarnă zeama; se adaugă salamul şi cca 500 ml apă. Se dă în clocot. Se reduce focul şi se fierbe timp de cca 15 min.
Se spală prunele şi se înmoaie puţin în apă rece; se pun apoi la fiert până ce se înmoaie. Se scurg şi se taie mărunt. Se taie cuburi cartofii, se adaugă condimentele, se toarnă cca 600 ml şi se fierb până ce se înmoaie. Se curăţă ceapa şi se toacă.
Se taie cuburi baconul şi se topeşte într-o tigaie; se adaugă ceapa şi se căleşte. Se pudrează cu făină şi se căleşte din nou. Se adaugă boia, puţină apă şi se amestecă folosind telul.
Se adaugă în oala cu varză şi cartofii fierţi, cu tot cu zeamă; apoi se adaugă rântaşul şi se lasă să dea în clocot. Se amestecă bine şi se lasă să mai fiarbă 15-20 min. In timp ce fierbe, se amestecă frecvent. Se adaugă la final smântână, sare şi piper.
Se repartizează în farfurii şi se presară prune tocate. Se ornează cu smântână şi pătrunjel tocat.
Ciorba de varza murata cu bacon afumat
Pofta buna!