Ciorbiţă de porc
PrinteazaCiorbiţă de porc din: carne de porc, morcovi, pastarnac, patrunjel, telina, ceapa alba, ceapa verde, ardei capia, leustean, patrunjel, afumatura, cartofi, bors, pasta de tomate, apa, ulei, sare si piper.
- 1/2 carne de porc
- 2 morcovi potrivit
- 1 pastarnac
- 1 patrunjel
- 1 telina mica
- 1 ceapa alba
- 1 legatura ceapa verde
- 1 ardei capia rosu
- 1 legatura patrunjel verde,
- 1 legatura leustean
- cateva bucatele de afumatura
- 1-2 cartofi sau putin fidea
- 1/2 l bors acru
- pasta de tomate concentrata
- 3 l apa
- putin ulei pentru calit
- sare
- piper
Mod de preparare:
Carnea, spălată şi tăiată cubuleţe potrivite, o pui la fiert în apă rece. Intre timp, cureţi şi speli legumele şi le tai după preferinţă. Toaca legumele mărunt, mai putin o parte de albitură pe care o tai felii pentru aspect şi o parte o razuiesti. Căleşti ceapa albă în puţin ulei, adaugi celelalte legume pe rând şi le căleşti. Cartofii şi afumătura le tai cubuleţe potrivite.
Căleşti legumele pentru gust şi aspect. Practic, sunt pe jumătate fierte şi trebuie adăugate în ciorbă. Când clocoteşte, spumezi de câte ori e nevoie şi când este aproape fiartă carnea, adaugi legumele. Pui o parte din verdeaţa spălată, o tai mărunt şi o fierbi la foc potrivit, nu în clocot. Dacă ai oase, după fierbere, desprinzi carnea, o tai bucăţi şi o pui în ciorbă.
Spre sfârşit, adaugi cartoful care fierbe mai repede şi dai în clocot borşul (separat), împreună cu puţin leuştean. Desfaci separat pasta de tomate cu puţină zeamă din oală şi o adaugi în ciorbă împreună cu fideaua. O mai fierbi puţin, sărezi şi, la sfârşit, torni borşul şi mai dai în câteva clocote.
Ciorba se mai poate drege cu ou şi smântână, să fie şi mai bogată. Stingi focul, presari restul de verdeaţă şi acoperi să se întrepătrundă aromele. Serveşti ciorba cu multă smântână, ardei iute şi ceapă albă, roşie sau verde.
Ciorbiţă de porc
Pofta buna!
Mi-ai facut pofta de o ciorbita de porc!