Ciulama de hribi cu marar
PrinteazaCiulama de hribi cu marar din: hribi, unt sau ulei, faina, zahar, lapte, smantana, sare, piper, marar.
- 1/2 kg hribi
- 100 g unt sau ulei
- 2 linguri cu făină
- 1 lingură cu zahăr
- 1 cană cu lapte nefiert
- 1 cană cu smântână
- sare
- piper
- mărar tocat
Mod de preparare:
Curăţaţi hribii de frunze şi nisip, spălaţi cu atenţie în 2-3 ape, scoateţi şi codiţele. Controlaţi dacă sunt compacte, dacă au viermi aruncaţi-le.
Puneţi hribii să fiarbă 10 minute în apă clocotită cu sare şi zahăr. Dacă aveţi hribi uscaţi aceştia se lasă în apă 2-3 ore, apoi se dau în clocot 10 minute, se scurg şi se gătesc. Scoateţi hribii şi-i scurgeţi în sită, apoi îi tocaţi felii nu prea mici.
Faceţi un sos alb din unt înmuiat pe foc moale, faină pusă în două reprize şi lapte dulce pus câte puţin. Laptele se pune peste amestecul de faină şi unt în timp ce amestecaţi în cratiţă cu lingura de lemn. Sosul trebuie să fiarbă 15 minute la foc mic.
Când aţi tocat hribii puneţi-i într-o cratiţă mică să fiarbă cu smântână. După 15 minute trageţi cratiţa de pe foc. Amestecaţi hribii cu sosul alb, săraţi, condimentaţi cu piper măcinat şi mărar tocat.
Serviţi cu mămăligă caldă sau rece înainte ca sosul să prindă pelicula de protecţie.
Pofta buna!