Ciulama din carne de gaina
PrinteazaCiulama din carne de gaina din: gaina, morcovi, cartofi, telina, patrunjel, unt, faina, lapte, supa de gaina, sare, piper.
Pentru ciulama:
- 1 găină grasă
- 2 morcovi
- 2 cartofi
- 1 telină
- 2-3 rădăcini de pătrunjel
- 2 linguri cu unt
- 4 linguri cu faina
- 1 cană cu lapte
- 1 cană cu supă de găină
- sare
- piper măcinat
Pentru mămăligă:
- 350 g mălai
- 1l apă sau zer
- 4 linguri cu smântână
- sare
Mod de preparare:
Curăţaţi găina de fulgi, înlăturaţi ghearele, capul, târtiţa, apoi frecaţi cu mălai carnea ca să se albească.
Goliţi de intestine, spălaţi cu apă rece sau călduţă, săraţi uşor şi lăsaţi 5-6 min carnea cu sare pe ea.
In felul acesta se strânge sângele în cavitatea golită şi se poate curăţa mai bine.
Spălaţi carnea, porţionaţi găina, puneţi la fiert cu apă rece cât s-o acopere, după care aruncaţi apa clocotită şi spălaţi iar carnea.
Umpleţi cu apă rece o oală mare şi lăsaţi să fiarbă carnea 1/2 oră. Fierbeţi şi măruntaiele: ficatul, inima, pipota odată cu restul de came.
Curăţaţi legumele, tăiaţi-le felii mari şi puneţi-le la fiert în supă 1 oră, cu vasul acoperit. Săraţi când stingeţi focul. Serviţi supa de găină ca primul fel de mâncare.
Faceţi sosul de ciulama: încălziţi untul într-o cratiţă mai mare^ adăugaţi 2 linguri cu faină, subţiaţi cu lapte, adăugaţi restul de faină, subţiaţi cu supă. Folosiţi o lingură de lemn şi amestecaţi fără întrerupere.
Sosul fierbe 20 min. Săraţi şi piperaţi, puneţi carnea în sos. Când începeţi să faceţi sosul, mămăliga trebuie să fie fiartă.
Ciulamaua se serveşte fierbinte cu mămăligă caldă.
Pofta buna!