Ciulama din miel
PrinteazaCiulama din miel din: carne de miel, ceapa, patrunjel, pastarnac, faina, sare, piper, verdeata.
- 1 kg carne de miel fără os
- 1 ceapă
- 1 pătrunjel
- 1 păstârnac
- 2 linguri făină
- sare
- piper
- verdeaţă (pătrunjel, mărar)
Mod de preparare:
Carnea se taie în bucăţele mici şi se spală. Intr-o oală de 2-3 I se pun 1 I de apă şi sare. Se adaugă carnea şi se pune la fiert. Când dă în clocot se ia spuma, apoi în oală se adaugă ceapa, pătrunjelul şi păstârnacul. Se continuă fiertul la foc domol, cu oala acoperită partial.
Separat, într-o tigaie mai mare sau într-o cratiţă, se pune la foc uleiul. Când s-a înfierbântat, se adaugă făina amestecând mereu pentru a nu face cocoloaşe. Când făina începe să se îngălbenească, se stinge cu apa în care a fiert carnea, amestecând încontinuu, până ce se obţine un sos de consistenţa smântânii, în care se pun sarea şi piperul (sos alb).
In sos se adaugă carnea fiartă bine, care între timp a fost scoasă din oală şi scursă de apă. Se mai fine cam 5 minute la foc mic. In final se adaugă verdeaţa tăiată mărunt.
Dacă ciulamaua se păstrează pentru mai târziu, pentru a evita formarea pieliţei, înainte de a se răci, în ciulama se pun câteva bucăţele de unt, care vor forma un strat superficial gras, protector.
Tradiţional, ciulamaua se serveşte cu mămăligă.
O variantă constă în folosirea laptelui (1 cană) la stingerea sosului de făină (sos Bechamel).
Pofta buna!