Ciuperci umplute cu creier si usturoi
PrinteazaCiuperci umplute cu creier si usturoi din: ciuperci, creier, usturoi, ulei, pesmet, piper, sare.
- 25 ciuperci mai mari de crescătorie (fără codiţe)
- 200 g creier de vită (sau de oaie)
- 10 căţei de usturoi
- 6-7 linguri ulei
- pesmet pisat
- piper măcinat
- sare
Mod de preparare:
Se folosesc ciuperci mai mari, care permit o umplutură de minimum 1 lingură de amestec. Ciupercile se spală şi li se rup cozile care pot fi folosite la alte preparate. Până la umplere, pălăriile sunt ţinute cu gura în jos, pentru a se scurge apa rămasă de la spălat.
Separat, se pregăteşte umplutura: creierul se fine în apă rece, se curătă de sânge şi pieliţe, apoi se opăreşte (se fierbe cam 10 minute). Se scoate din vasul în care a fiert, se lasă putin să se răcească şi apoi se toacă.
In creier se adaugă usturoiul tocat foarte mărunt, piper măcinat şi sare, după gust. Se iau pălăriile de ciuperci şi fiecare dintre ele este pregătită astfel: în pălărie se pun câteva picături de ulei, se presară putin piper şi sare, se adaugă apoi circa 1 lingură de umplutură (creier fiert tocat), peste umplutură se presară pesmet pisat şi deasupra se mai pune pufin ulei. Ciupercile umplute se aşază într-o tavă mai mare, unsă cu ulei, şi se dau la cuptor, la foc mic, pentru circa 1/2 oră.
Ca variante, mentionăm câteva mai frecvent utilizate: în loc de ulei se foloseşte unt; deasupra ciupercilor, cu circa 10 minute înainte de a fi gata, se presară mult pătrunjel verde tocat; în loc de pesmet, sau peste el, se presară caşcaval gras (sau şvaiter) care în cuptor se topeşte, formând o crustă aspectuoasă şi gustoasă.
Pofta buna!