Ciupercile medicinale (Arme noi în lupta împotriva cancerului)

Printeaza

Ciupercile medicinale (Arme noi în lupta împotriva cancerului) – În Orient, sunt folosite de mii de ani pentru menţinerea sănătăţii şi pentru creşterea longevităţii.

Cercetările medicale ale ultimelor decenii scot însă la iveală extraordinarele lor proprietăţi antitumorale

În Japonia feudală, preţul ei era echivalat cu greu­tatea în argint. Căutătorii de Maitake erau adevăraţi iniţiaţi. Păstrau cu sfinţenie secretul locurilor în care creştea şi nu-l divulgau decât pe patul de moarte, celui mai mare dintre fii.

Azi, Maitake e cultivată în mai multe locuri din lume, fiind considerată cea mai ver­satilă şi mai promiţătoare ciupercă medicinală.

Faima ei s-a răspândit la nivel mondial la începutul anilor ’80, când specialistul Hiroaki Namba, de la Facultatea de Farmacie din Kobe, a început să stu­dieze cu atenţie acţiunea diferitelor ciuperci.

A ajuns treptat la concluzia că poli­zaharidele existente în Mai­­take au o structură uni­că, având cele mai vi­guroase efecte anti-tumo­rale dintre toate ciupercile.

În 1984, dr. Namba a izo­lat şi pa­tentat din pulberea de Maitake Fracţia D, o for­mă standardizată a com­puşilor polizaharidici, care oferă o mai bună precizie de do­zare.

Zece ani mai târziu, alături de colegul său de laborator, dr. Keiko Kubo, dr. Namba a îmbunătăţit acest extract, izolând Fracţia MD care, în urma tes­telor clinice pe şoareci, s-a dovedit a avea rezultate superi­oare, ca agent imuno­modulator.

Ce înseamnă asta? Aceste fracţii izolate, adminis­trate pacienţilor cu cancer, şi-au dovedit capacitatea de a relansa sistemul imunitar, pentru a continua lupta cu celulele tumorale, întărind acţiunea macrofagelor (acele componente ale sistemului imunitar responsa­bile cu distrugerea celulelor ce evoluează anormal, ca urmare a unor mutaţii genetice sau a unor infecţii virale).

Altfel spus, spre deosebire de tratamentele cla­sice, care acţionează direct şi agresiv asupra celulei bolnave, dăunând însă şi celulelor sănătoase, Fracţia D extrasă din aceste ciuperci are darul extraordinar de a lupta cu tumora indirect, întărind sistemul de apărare al organismului, împiedicând celulele încă sănătoase să se transforme în celule canceroase, prevenind me­ta­­stazele (migrarea celulelor canceroase în corp) şi inhibând sau încetinind creşterea tumorii (carcino­geneza).

Maitake este folosită aproape exclusiv pentru trata­rea cancerului. Studii mai recente, efectuate în cadrul Institutului Naţional de Studiere a Cancerului din Statele Unite, au evidenţiat însă şi proprietăţile anti-virale ale extractelor de Maitake, precum şi re­zultatele lor în tratarea pacienţilor cu veruci, HPV sau SIDA.

Ciupercile medicinale – Agaricus (Agaricus Blazei Murill)

Originară din regiunea muntoasă Piedade, din Brazilia, ciuperca Agaricus a fost repede adoptată în Asia, unde a devenit foarte populară ca tratament anti-cancer.

Folosită iniţial în fitoterapia din sudul Braziliei, este pentru asiatici ciuperca cea mai nouă, fără nicio istorie în medicina tradiţională chineză.

A stârnit însă interesul în momentul în care s-a re­marcat o incidenţă redusă a cancerului în această regiune, ce a fost imediat corelată cu consumul regu­lat de Aga­ricus.

În Brazilia, mai este numită şi Cog­melo de Deus, Ciuperca lui Dumnezeu, pentru efec­tele minu­nate pe care le are asupra echilibrului ge­ne­ral al or­ganismului şi îm­bu­nătăţi­rea funcţiilor renale.

Aga­ricus conţine prin­tre cele mai ridicate nivele de beta-glucan (poli­za­haride) gă­site vreodată în vreo specie de ciuperci. Capa­citatea de a îmbună­tăţi funcţiile fica­tului o face eficientă şi în hepa­tite.

Iar capacitatea de a elimina radicalii liberi şi de a reduce stresul oxi­dativ o reco­mandă ca un foarte bun supliment împo­triva îmbă­trânirii.

Ciupercile medicinale – Shiitake (Lentinus Edodes)

Este cea mai populară ciupercă comestibilă folo­sită în bucătăria din întreaga Asie, încluzând China şi Japonia.

Din ea se extrage lentinanul, unul din cele trei extracte anticancer izolate din ciuperci, aprobate de Administraţia de Control a Alimentelor şi Medica­mentelor din Japonia, în 1985.

Lentinanul are o ab­sorb­ţie orală încetinită, de aceea se administrează în general prin injectare şi este greu disponibil. Cer­­cetările au evidenţiat efectul său în unele ti­puri de cancere şi în in­fecţiile virale.

Shiitake conţine o varietate de sub­stanţe cu efect imu­nomodulator, antican­cerigen şi antiviral. Este un bun protector al fica­tului, întărindu-i func­ţia de dezinto­xicare.

Scade nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale. Şi este un anti-fungic re­du­tabil, recomandat în cazul infecţiilor cu candida.

Ciupercile medicinale – Cordyceps (Cordyceps Sinensis)

Este superstarul absolut al medicinii tradiţionale chineze. Pentru că este rar şi nu poate fi găsit decât în locuri izolate din Tibet, la altitudini de peste 3500 de metri, dar şi pen­tru că este deosebit de eficace, este con­siderat cel mai preţios remediu în medicina tradi­ţională chineză.

Numele Cordy­ceps (“iarna larvă, vara plantă”) indică eta­pele de metamorfoză şi simbioză ale acestei ciu­perci mira­culoase. Pe vremuri, era folosită mai ales de către bărbaţii care înaintau în vârstă, pentru puterea ei de a reda vigoa­rea fizică şi sexuală.

Are rezultate remarcabile în impotenţă, frigi­ditate şi infertilitate. Efectele Cor­dyceps-ului nu sunt atât de rapide ca în cazul Cornului de Cerb (un afro­disiac faimos).

Sunt însă mai profunde, mai de durată, pentru că acţionează asupra întregului sistem imunitar. Capacitatea de a îmbunătăţi energia men­tală şi de a creşte motivaţia de a trăi au făcut din el unul din cele mai folosite suplimente anti-îmbă­trânire.

Faima europeană a Cordyceps-ului îşi are originea la începutul anilor ’90, când atletele din China s-au impus fulgerător în aproape toate competiţiile, domi­nând topurile doi ani la rând.

În 1993, echipa naţio­nală de atletism a Chinei a câştigat 9 medalii în Ger­mania, iar un an mai târziu, la campionatul Eu­ropean de la Roma, chinezoaicele au dus acasă 12 din 16 medalii.

În plus, au reuşit să bată toate recor­durile atin­se până atunci la probele respective. Secre­tul? Un antrenament asiduu şi un tonic din Cordyceps şi cara­pace de ţestoasă, preparat după o reţetă secretă, de antrenorul lor, Ma Jia Jun.

Au fost acuzate că au folosit steroizi, fiindcă evoluţia lor era suspect de rapidă. La analizele de sânge nu s-a depistat însă nici urmă de anabolizanţi.

Reţeta lui Ma e încă secretă, deşi lumea întreagă ştie de existenţa ei. Tot ce s-a pu­tut afla e că 80% din ingrediente e reprezentat de Cor­dyceps.

Azi, Cordyceps este folosit de cei care practică sporturi de anduranţă: alergare, înot, ciclism, pentru proprietatea de a înlătura durerile de spate cauzate de oboseală sau stres şi pentru efectul de întărire a arti­culaţiilor şi a sistemului osos.

Este un foarte bun tonic cardiovascular, creşte fluxul sanguin şi respirator, ajutându-i pe cei care depun efort fizic susţinut.

Este eficient în tratarea afecţiunilor pulmonare (a tuber­culozei, a bronşitelor şi a tusei cronice).

Unii pacienţi suferinzi de astm, cărora li s-a administrat Cordyceps, au putut, după 6-8 săptămâni de tratament, să renunţe la inhalatoare.

În ciroze, previne fibrozarea ficatului. În medicina tradiţională chineză era recomandat în recuperarea după bolile îndelungate sau după naşteri.

Ciupercile medicinale – Coriolus (Coriolus Versicolor)

Coriolus mai este cunoscută în China sub denu­mirea Yun Zhi, Ciuperca Norilor, şi în Japonia, drept Kawaratake.

Iată ce găsim despre această ciupercă în Compendiul de Materia Medica al dinastiei Ming: “Yun Zhi cel negru şi verde e spirit benefic şi energie vitală. Întăreşte tendoanele şi oasele. Luat timp înde­lungat, el dă vigoare şi viaţă lungă”.

Coriolus e probabil cea mai studiată ciupercă me­di­­cinală din lume. Povestea faimei ei începe de la o sca­ră de bloc. Un japonez de rând a reuşit să-şi tra­teze cancerul de stomac cu Co­riolus, ur­mând sfa­turile din bătrâni.

În­tâmplarea a fă­cut ca ve­cinul lui să fie un om de ştiinţă, ce lucra pen­tru o mare companie ja­pone­ză de medica­men­­te. Cu­rios, a înce­put să facă cercetări mai am­ple asu­pra acestei ciu­perci, izolând din ea PSK (po­lizaharidele Kres­tin).

A reuşit să dove­dească, şi în practică, faptul că PSK a dublat (chiar triplat) rata de supravieţuire în cance­rele de stomac, colon, eso­fag, faringe, plămâni şi în două tipuri de leu­cemii.

În 1977, autori­tăţile japoneze au inclus ciu­perca medici­nală Co­riolus versicolor în lista oficială de produse complementare antitu­morale.

Are meritul de a mini­maliza efectele negative ale chimio şi radio­terapiei: starea de oboseală, pierderea apetitului, dure­rea, an­xietatea, transpiraţiile nocturne.

PSK şi-a dove­dit nu doar efectele antitumorale, ci şi capacitatea de a lupta cu virusurile în cazul hepatitei B, a hepatitelor cro­nice, a HPV-ului sau al infecţiilor cu SIDA.

Reishi (Ganoderma Lucidum)

Ling Zhi, în chineză, Mannentake sau Reishi în japoneză, Ganoderma este una din cele mai populare ciuperci medicinale din lume. E considerată de mii de ani ciuperca nemuririi.

În ultimele decenii, cerce­tătorii au descoperit di­verşi constituenţi bioac­tivi, cu o gamă variată de acţiuni, in­cluzând creş­terea func­­ţiilor imu­ne. Ga­no­derma sprijină siste­mul cardio­vascular, scade colesterolul şi ten­siunea arterială şi pro­tejează inima.

Nu este eficientă de una singură împotriva can­cerului, pen­tru rezul­tate antitu­mo­rale cres­cute este fo­losită în asociere cu alte plante şi ciuperci medicinale.

Ac­ţionează bine ca anti­alergic (inhibă eliberarea hista­minei) şi în proble­mele virale sau bacte­riene (sprijină organis­mul bolnavilor de SIDA, previne reci­diva her­pe­sului, luptă împotriva sinu­zitelor sau infecţiilor auriculare).

După 6-8 săptămâni de folosire, în cazul pacienţilor cu hepatită C, s-a observat o îmbu­nătăţire con­siderabilă a stării ficatului.

Suplimentele pe bază de ciuperci medicinale se găsesc şi în ţara noastră, în plafaruri şi în ma­gazinele naturiste, unde şi-au creat deja propria nişă.

Pot fi consumate de orice om sănătos, con­form indica­ţiilor de pe etichetă, zil­nic, pe peri­oade lungi de timp, fără efecte secun­dare.

Se re­comandă ca tratamentul cu Ganoder­ma să fie întrerupt cu o săptămână înainte de orice inter­venţie chirur­gicală, pen­tru a evita sângerarea excesivă.

Cei care doresc să folosească ciupercile medicinale pen­tru trata­rea unor boli grave ar trebui să apeleze la un specialist, pentru a stabili dozele potrivite şi o sche­mă de tratament.

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.