Civet de iepure
PrinteazaCivet de iepure
- 1 iepure
- 200 g slănină sau costiţă
- 2 linguri făină
- 1-2 cepe
- 1/2 pahar vin roşu
- 1/2 pahar vin aib
- 1/2 pahar oţet de vin
- 1 ceaşcă zeamă de carne (sau de vlnat)
- cîţiva căţei de usturoi
- 500 g arpagic mic rotund
- 100 g unt
- 100 g ulei
- 500 g ciuperci
- 1/2 lămîie
Pentru marinată :
- 1 lingură ulei
- 1 ceapă tăiată în felii subţiri
- 1 foaie de dafin
- 1 linguriţă coniac
- puţină sare
- piper
- oţet
Mod de preparare:
Alegem un iepure frumos, îl jupuim, îi scoatem cu atenţie intestinele ca să nu se spargă fierea. Punem într-un castron sîngele şi ficatul. Tăiem iepurele în bucăţi cam de 100 g.
Intr-un castron sau într-o cratiţă smălţuită, punem carnea la marinat. Amestecăm bucăţile de carne cu mirodeniile şi lăsăm 4-5 ore.
Intr-o cratiţă prăjim puţin slănina sau costiţa slabă, tăiată felii. Adăugăm iepurele cu toate mirodeniile şi cepele tăiate mărunt. Ţinem cratiţa la foc repede pe plită. Amestecăm. Cînd carnea s-a prăjit căpatînd o aromă plăcută, adăugăm făină şi amestecăm din nou. Stingem cu vin roşu, vin alb şi oţet de vin. Amestecăm totul. Turnăm zeamă de carne sau de vînat sau apă clocotită. Punem căţei întregi de usturoi curăţat, acoperim cratiţa şi lăsăm mîncarea să fiarbă încet.
Prăjim arpagicul puţin în unt şi ulei, dăm îndată mai la o parte, să nu se ardă, şi turnăm din cînd în cînd zeamă de carne sau puţin sos de iepure.
Alegem ciuperci mici, rotunde, le curăţăm şi le spălăm. Le tăiem, după mărime, în două, în patru sau le lăsăm întregi. Le opărim repede în apă clocotită cu puţină sare, le strecurăm, le punem într-o cratiţă cu o bucăţică de unt şi puţină zeamă de lămîie. Amestecăm puţin ciupercile adăugind o lingură de sos din cratiţa unde fierbe iepurele. Ciupercile şi arpagicul nu trebuie să rămînă uscate, ci să aibă mereu sos de iepure.
Inainte de a fi iepurele fiert, tăiem ficatul în felii, îl punem în cratiţa cu iepurele. Adăugăm şi sîngele bătut şi lăsăm carnea să dea un clocot cu sîngele. Cînd iepurele este gata, tragem la marginea plitei, ca şi arpagicul şi ciupercile.
Prăjim 10 felii de pîine (canapele) în unt sau în ulei şi le aşezăm într-o farfurie lungă, mai adîncă. Apoi luăm bucăţile de carne cu lingura şi cu furculiţa, precum şi bucăţile de ficat, şi le aranjăm peste canapelele de pîine.
Punem ciupercile şi arpagicul .amestecate în mijlocul farfuriei unde am lăsat un loc anume, iar deasupra strecurăm sosul peste iepure, ciuperci şi arpagic.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- civet de iepure