Clapon de Craciun, umplut
PrinteazaO reteta delicioasa de clapon de craciun, umplut din: clapon, cub concentrat de supa de pasare, bouquet garni, caltabos, foie gras de rata, spata de vitel, piept de vitel, trufa, ou, sare, piper, telina, cartofi, lapte, smantana, unt, usturoi si nucsoara.
- 1 clapon
- 6 cuburi concentrat de supa de pasare
- 1 bouquet garni
umplutura:
- 1 caltabos din carne de pasare
- 100 g foie gras de rata, semipreparat
- 500 g spata de vitel
- 500 g piept de vitel
- 1 trufa
- 1 ou
- sare
- piper
garnitura:
- 1 capatana de telina
- 1 kg cartofi
- 1 l lapte
- 300 ml smantana lichida
- 20 g unt
- 2 catei de usturoi
- nucsoara
Mod de preparare:
Tocati carnea de vitel. Inlaturati pielita caltabosului, amestecati continutul cu foie gras si carnea de vitel tocata, cu oul si trufa (spalata cu perisa si taiata solzisori), cu sare si piper. Umpleti claponul si coaseti-l cu ata de bucatarie.
Puneti intr-o oala mare 3 l de apa, cuburile de concentrat de supa faramitate, legatura de aromatice si lasati sa dea in clocot.
Puneti si claponul si lasati să fiarbă cca 30 min. Curăţaţi cartofii şi ţelina şi tăiaţi-le în felii subţiri. Fierbeţi laptele şi puneţi în el legumele şi lăsaţi încă 10 min la foc mic.
Incălziţi cuptorul la 210 C. Scurgeţi legumele. Scădeţi, la foc iute, laptele la jumătate. Puneţi sare, piper şi nucşoară rasă.
Turnaţi smântână lichidă, puneţi iar legumele şi daţi deoparte. Puneţi claponul într-o tavă, împreună cu 2-3 polonice din zeama în care a fiert, săraţi şi piperaţi.
Coborâţi termostatul la 180 C şi puneţi 1 în cuptor 2-2,5 h, în funcţie de greutate, stropindu-l des cu zeamă. Cu 1,5 h înainte de final, frecaţi o tavă neaderentă cu usturoiul tăiat în două şi ungeţi-o cu unt.
Aşezaţi în ea legumele, împreună cu laptele amestecat cu smântână. Puneţi-o la cuptor 1,5 h. Serviţi claponul tăiat bucăţi, cu o garnitură facuta din umplutura lui si din legume la cuptor.
Clapon de Craciun, umplut
Pofta buna!