Clapon cu crema de portocale
PrinteazaClapon cu crema de portocale din: clapon, portocale, stafide, pasta de tomate, grand marnier, zeama de lamaie, zahar, smantana, unt, sare si piper.
Ingrediente:
- 1 clapon
- 4 portocale
- 100 g stafide
- 2 linguri pasta de tomate
- 150 ml grand Marnier
- zeama de la o lamaie
- 1 lingura zahar
- 200 ml smantana lichida
- 50 g unt
- sare
- piper
Mod de preparare:
Pune stafidele la macerat in 150 ml Grand Marnier (sau alt lichior triplu sec cu minim 40 grade tarie alcoolica).
Preincalziti cuptorul la treapta 5 (150C). Asezat claponul intr-o tava. Spalati 1 portocala sub jet de apa si uscati-o.
Radeti coaja si stoarceti-o; stoarceti inca o portocala. Amestecati totul cu restul de Grand Marnier si stropiti claponul.
Sarati-l, piperati-l si presarati-l cu zahar. Puneti-l in cuptor pentru 2,5 ore (stropiti si intoarceti claponul la fiecare 15 minute).
Turnaţi lichiorul de la stafide într-o cratiţă şi flambaţi-l. Adăugaţi pasta de tomate, sucul celorlalte 2 portocale rămase, smântână lichidă şi untul. Fierbeţi totul 3 min, amestecând.
Puneţi deoparte. Scoateţi claponul din cuptor şi lăsaţi-l la odihnă 15 min, sub o folie de aluminiu. Tranşaţi claponul pe un platou şi păstraţi-l la cald.
Aruncaţi grăsimea ce s-a lăsat în tavă şi diluaţi sosul rămas cu 100 ml de apă şi zeamă de lămâie, râcâind cu o spatulă de lemn. Adăugaţi acest suc în sos şi puneţi cratiţa pe foc iute, 3 min, bătând.
Puneţi-l în sosieră şi serviţi împreună cu claponul, împreună cu un piure de mazăre uscată şi sferturi de portocală curăţată până la miez.
Clapon cu crema de portocale
Pofta buna!