Clapon cu taitei
PrinteazaClapon cu taitei din: clapon, oua, taitei, sunca, ciuperci, parmezan, unt, mazare, ceapa, vin, sare, piper.
- 1 clapon de 1,500 kg
- 250 g carne macră de porc
- ficatul şi pipota de la clapon
- 1 felie de franzelă
- 2 ouă
- 200 g tăiţei
- 50 g şuncă
- 100 g ciuperci
- 50 g parmezan
- 150 g unt
- sare
- piper
- 400 g mazăre fină
- 1 ceapă
- 1/2 pahar cu vin roşu
- 3/4 l supă sau sos de la friptură
Mod de preparare:
Pregătiţi umplutura din: came de porc, ficat, pipotă şi franzelă înmuiată şi bine stoarsă. Daţi totul prin maşina de tocat, combinaţi cu 2 ouă, sosul şi piperul.
Umpleţi claponul pe la guşă şi sub piept, apoi daţi-l la cuptor pentru 50 de minute. Presăraţi-l cu sare, puneţi cuburi mici de unt, stropiţi-l cu apă, adăugaţi o ceapă tocată şi cozile de ciuperci tocate mărunt.
Când claponul este rumenit frumos, pe toate feţele, scoateţi-l din tavă şi puneţi-l pe platou la răcit.
Separat, pregătiţi sosul cu: 1/2 lingură de făină aurită, supă, după care îl strecuraţi.
Tranşaţi claponul, garnisiţi-l cu: tăiţei fierţi daţi prin unt, şuncă tăiată în cuburi mici, parmezanul ras şi mazărea fiartă şi dată prin unt.
Aduceţi pe masă platoul cu friptură şi sosul în sosiera.
Pofta buna!