Clatite cu rom si inghetata
PrinteazaClatite cu rom si inghetata din: faina, oua, lapte, zahar, unt, rom.
- 1 ceaşcă cu făină
- 3 ouă
- 1 pahar cu lapte
- 2 linguriţe cu zahăr
- 2 linguriţe cu unt
- 2 linguriţe cu rom
- sare
Pentru inghetata:
- 6 ouă
- 250 g zahăr
- 1 l lapte
Mod de preparare:
Pune făina într-un castron, adaugă un ou întreg, 2 gălbenuşuri, zahărul, untul, romul, laptele şi un praf de sare. Bate totul cu o furculiţă până se desfac toate cocoloaşele.
Lasă aluatul la odihnit o oră.
Intre timp prepară îngheţata. Freacă ouăle cu 100 g zahăr până ce zahărul se topeşte. Arde restul zahărului şi stinge cu puţină apă fierbinte când acesta s-a rumenit, pune şi laptele şi lasă să se răcească.
Când laptele cameralizat s-a răcit, amestecă-l cu ouăle şi pune cratiţa pe foc potrivit, amestecând mereu, până când crema capătă consistenţa unei smântâni.
Lasă crema să se răcorească şi pune-o la congelator o oră, două.
In aluatul pentru clătite pune şi albuşurile rămase bătute spumă, apoi coace clătitele intr-o tigaie unsă cu unt, punând o lingură cu aluat.
Lasă clătitele să se răcească şi serveşte-le umplute cu o lingură bună de îngheţată şi garnisite cu toping de ciocolată.
Pofta buna!