Clatite din secara
PrinteazaClatite din secara din: faina de secara, faina de grau, praf de copt, sare, oua, lapte, seminte de dovleac, unt, agrise, miere, suc de mere, oua, budinca de vanilie.
Consumul de secară are multiple beneficii pentru sănătate:
- Sănătatea inimii: Fibrele și compușii bioactivi din secară pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
- Controlul greutății: Fibrele ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp, ceea ce poate contribui la controlul greutății.
- Controlul glicemiei: Indicele glicemic mai scăzut al secarei ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, fiind benefic pentru persoanele cu diabet.
Reteta Clatite din secara
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 150 g făină de secară
- 50 g făină de grâu
- 2 linguriţe cu praf de copt
- 1/2 linguriţă cu sare
- 4 ouă
- 1/2 I lapte
- 50 g seminţe de dovleac, fără coajă
- 60 g unt sau margarină pentru prăjit
Pentru cremă:
- 500 g agrişe
- 1 lingură de miere
- 1/2 I suc natural de mere
- 2 ouă
- 1 pachet cu budincă de vanilie
Mod de preparare:
Pregătiţi aluatul pentru clătite în care adăugaţi miezul de la seminţele de dovleac care a fost tocat mărunt. Lăsaţi-l apoi să se odihnească.
Separat, puneţi la fiert, agrişele cu 4 linguri de suc de mere şi cu miere. Lăsaţi fructele să fiarbă la foc mic 8-10 minute.
Combinaţi apoi praful de budincă cu gălbenuşurile şi cu restul de suc de mere. Omogenizaţi compoziţia cu agrişe şi mai fierbeţi totul încă o dată, pe foc domol 5 minute.
Prăjiţi foile de clătite, aşezaţi crema de agrişe peste acestea, împăturiţi pe jumătate şi decoraţi pe deasupra cu câţiva sâmburi de dovleac, fiecare clătită.
Pofta buna!