Clătite de mălai cu porc aromat şi salsa de avocado
PrinteazaClătite de mălai cu porc aromat şi salsa de avocado din: ulei de masline, spata de porc, ceapa, usturoi, ghimbir, seminte de chimion, seminte de coriandru, pudra de ardei iute, paprika afumata, oregano, otet de cidru, bere, zahar, scortisoara, cuisoare, malai, praf de copt, avocado, rosii cherry, ceapa verde, ardei iute, zeama de lime, smantana si coriandru.
- 1 lingura ulei de masline
- 750 g spata de porc fara os si grasime in exces, taiata in 7-8 bucati
- 1 ceapa, tocata
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 bucata de ghimbir de 2 cm, rasa
- cate 1 lingurita seminte de chimion si de coriandru, zdrobite putin
- 1 lingurita pudra de ardei iute
- 1/2 lingurita de paprika afumata
- 1/2 lingurita de oregano uscat
- 2 lingurite otet de cidru sau de vin
- 200 ml de bere
- 1 lingura de zahar
- 1 baton de scortisoara
- 2 cuisoare
pentru clatitele de malai:
- 140 g de faina
- 75 g de malai
- 1/2 lingurita praf de copt
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
pentru salsa:
- 1 avocado coapte, tocate
- 12 rosii cherry, tocate grosier
- 6 fire ceapa verde, feliate
- 1 ardei iute rosu, tocat marunt
- 1 lingura cu varf de coriandru proaspat tocat
- zeama de la 1 lime
- felii de lime, smantana ci coriandru proaspat, pentru servit
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la l50°C/gaz 2. Toarnă uleiul într-o cratiţă pusă pe foc mediu, apoi rumeneşte carnea în tranşe. Scoate-o şi las-o deoparte.
Adaugă ceapa şi soteaz-o până se înmoaie fără să se coloreze, aproximativ 5 minute. Pune în cratiţă usturoiul şi ghimbirul şi mai sotează 1 minut. Adaugă condimentele şi oregano şi amestecă bine 30 de secunde.
Toarnă peste ele oţetul, berea şi zahărul, adu la punctul de fierbere şi lasă să clocotească 1 minut, la cratiţa de pe foc şi pune amestecul într-un blender. Mixează până când se omogenizează.
Aşază carnea înapoi în cratiţă, toarnă sosul obţinut peste ea, presară scorţişoara şi cuişoarele, apoi asezonează bine. Acoperă cu un capac şi dă la cuptor 2V2-3 ore, până când carnea se frăgezeşte şi se rupe uşor.
Intre timp, pregăteşte clătitele. Amestecă făina cu mălaiul, praful de copt şi 1/2 linguriţă de sare. Adaugă uleiul şi 125-150ml de apă caldă, apoi mixează până când obţii un aluat ferm, dar nu uscat.
Aşază-l pe suprafaţa de lucru şi frământă-l timp de 1 minut. Pune-l înapoi în bol, acoperă-l şi lasă-l să se odihnească 30 de minute.
Incinge o tigaie pe foc mediu. împarte aluatul în 18 bucăţi de egale. Presară puţină făină pe suprafaţa de lucru şi întinde fiecare bucată până obţii clătite cu diametrul de 12cm.
Păstrează aluatul rămas acoperit cu folie alimentară, pentru a nu se usca. Prăjeşte clătitele în tigaia încinsă timp de 30 de secunde, apoi întoarce-le şi rumeneşte-le şi pe cealaltă parte.
Aşază-le pe o farfurie şi păstrează-le la cald, acoperite cu un prosop de bucătărie.
Combină ingredientele pentru salsa într-un bol şi asezonează. Taie sau rupe bucăţile de carne şi amestecă-le bine cu sosul, apoi aşază câte o lingură din compoziţie pe fiecare clătită. Adaugă salsa, smântână, stropeşte cu zeamă de lime şi presară coriandru proaspăt.
Clătite de mălai cu porc aromat şi salsa de avocado
Pofta buna!