Clatite cu mere glazurate si sos de scortisoara

Printeaza

Clatite cu mere glazurate si sos de scortisoara – o alegere excelentă pentru un desert special sau un mic dejun dulce.

Dulceața merelor, combinată cu aroma caldă a scorțișoarei, face din acest preparat o adevărată delectare.

Ingrediente (pentru 8-10 clătite)

clătite:

  • 2 ouă – oferă textură și structură
  • 200 ml lapte – pentru un aluat moale și cremos
  • 100 ml apă minerală – ajută la obținerea unor clătite aerate
  • 150 g făină – baza aluatului
  • 1 lingură zahăr – pentru un plus de dulceață
  • 1 praf de sare – pentru echilibru
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional) – adaugă o notă de aromă subtilă
  • 1 lingură ulei sau unt topit – pentru a preveni lipirea

mere glazurate:

  • 3 mere, tăiate felii subțiri – oferă dulceață naturală
  • 50 g zahăr brun – pentru o glazură bogată
  • 1 lingură unt – pentru un strat catifelat
  • 1/2 linguriță scorțișoară – adaugă aromă caldă
  • 1 linguriță suc de lămâie – pentru a echilibra dulceața

sosul de scorțișoară:

  • 200 ml smântână pentru frișcă sau lapte – baza sosului
  • 1 lingură zahăr brun – pentru dulceață
  • 1/2 linguriță scorțișoară – aroma principală
  • 1 linguriță amidon (dizolvat în 1 lingură de apă) – pentru a îngroșa sosul

Mod de preparare

Clătite:

Într-un bol, bate ouăle cu zahărul și un praf de sare. Adaugă laptele, apa minerală și extractul de vanilie, amestecând bine.

Încorporează făina treptat, amestecând până obții un aluat omogen, fără cocoloașe. La final, adaugă uleiul sau untul topit.

Încălzește o tigaie antiaderentă și toarnă câte un polonic mic de aluat. Rotește tigaia pentru a acoperi uniform suprafața.

Gătește fiecare clătită 1-2 minute pe fiecare parte, până devine aurie.

Mere glazurate:

Într-o tigaie, topește untul la foc mediu. Adaugă feliile de mere, zahărul brun, scorțișoara și sucul de lămâie.

Gătește timp de 5-7 minute, până când merele devin moi și sunt acoperite cu un strat lucios de glazură.

Sos de scorțișoară:

Într-o crăticioară, încălzește smântâna pentru frișcă sau laptele la foc mic. Adaugă zahărul brun și scorțișoara, amestecând constant.

Când începe să fiarbă ușor, adaugă amidonul dizolvat în apă și amestecă până când sosul se îngroașă ușor. Ia de pe foc și lasă-l să se răcească puțin.

Asamblarea

Pune o clătită pe farfurie, adaugă câteva felii de mere glazurate și stropește cu sos de scorțișoară.

Poți stivui mai multe clătite pentru un aspect spectaculos.

Servirea

Servește clătitele calde, decorate cu un praf de scorțișoară, nuci mărunțite sau sirop de arțar pentru un plus de savoare.

Sfaturi utile

  • Dacă preferi o textură mai crocantă, poți adăuga fulgi de migdale prăjiți peste clătite.
  • Merele Granny Smith sunt o alegere excelentă pentru această rețetă datorită acidității lor.
  • Sosul de scorțișoară poate fi pregătit în avans și păstrat la frigider timp de 2-3 zile.

Acest desert merge de minune alături de o cafea aromată, un ceai cald cu vanilie sau un pahar de lapte rece.

Clatite cu mere glazurate si sos de scortisoara – varianta

Clatite cu mere glazurate si sos de scortisoara

 

 

 

 

 

 

prepară un aluat de clătite din 1 ou, 500 ml lapte, 50 g zahăr, 50 ml ulei, 1 fiolă esenţă de vanilie şi 200 g făină. coc din acest aluat 8 clătite.

pun la caramelizat 200 g zahăr cu 3-4 felii de măr. adaugă puţină apă, esenţă de vanilie şi 200 ml smântână vegetală pentru gătit.

Pe o farfurie se pun clătitele tăiate fideluţă, se aşază deasupra merele caramelizate, se presară scorţişoară şi se ornează cu topping de ciocolată şi o felie de portocală.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.