Clatite cu sos de portocale – reteta gustoasa
PrinteazaClatite cu sos de portocale din: faina, oua, lapte, coaja de portocala, zahar pudra, unt topit, suc de portocala, coaja de portocala, suc de lamaie, miez de portocala, zahar pudra, lichior de portocale, coniac, unt.
- 110 g făină
- 2 ouă
- 200 ml lapte
- coaja de la 1 portocală
- 10 g zahăr pudră
- 35 g unt topit
Ingrediente pentru sos:
- 15 ml suc proaspăt de portocală
- coaja rasă de la 1 portocală
- sucul de la 1 lămâie
- miez de la 1 sau 2 portocale
- 10 g zahăr pudră
- 30 ml lichior de portocale
- 30 ml coniac
- 50 g unt
Mod de preparare:
Pune făina într-un castron. Formează o gaură în centru. Intr-un alt castron bate ouăle, adaugă laptele şi 75 ml apă
. Toarnă amestecul în adâncitură. Cu o lingură amestecă făina treptat.
Adaugă coaja rasă de portocală, zahărul şi amestecă bine. Adaugă 25 g unt topit şi omogenizează.
Incălzeşte o tigaie mică, la foc mediu. Unge-o cu untul rămas.
Toarnă aproximativ 45 ml din aluatul format în tigaie, coace-l 1 minut, apoi, folosind o paletă ascuţită, întoarce clătita. Repetă operaţia până termini aluatul.
Pentru sos, amestecă toate ingredientele în afară de unt şi alcool. Adaugă jumătate din cantitatea de alcool.
Incălzeşte untul într-o tigaie mare, la foc mediu.
Adaugă toate ingredientele amestecate. Pune câte o clătită în acest sos, în aşa fel încât să fie acoperită, înmoaie-o, apoi împătureşte-o în sferturi. Las-o pe marginea tigăii. Procedează la fel cu toate clătitele.
Odată ce toate clătitele sunt în tigaie, e timpul să le flambezi. Pune alcoolul rămas într-o oală.
Incălzeşte timp de 3 minute până când alcoolul devine călduţ. Cu o brichetă aprinde-l şi toarnă-l peste clătite.
Mişcă tigaia până când flacăra s-a stins. Serveşte clătitele calde.
Clatite cu sos de portocale
Pofta buna!