Cocktail Dry Martini
PrinteazaCocktail Dry Martini
- Calitate – alcoolic
- Bază alcoolică – gin
- Pahar – cupă mică de cocktail
- Categorie – Vermouth drinks
- Decoraţiune – esenţa uleioasă de la o coajă de lămâie sau o măslină
Se serveste înainte de mese
Ingrediente:
- 8/10 gin
- 2/10 vermouth dry
La fel ca puţine altele, este reprezentantul băuturilor amestecate: este, într-adevăr, regele aperitivelor şi poate fi consumat moderat la amiază, dar repetat de mai multe ori seara. Originea sa este, însă, controversată. O primă versiune spune că ar fi fost creat, în jurul anului 1910, de un barman italian, un oarecare Martini, din Arma di Taggia, în Liguria, care, emigrat în Statele Unite, l-a inventat la Kwickerbocker Hotel din New York. A doua versiune susţine că ar fi fost creat de un oarecare Martinez, din New Orleans, Statele Unite, la sfârşitul secolului al XlX-lea.
Preparare:
Se pun cele două ingrediente în mixing glass, laolaltă cu câteva cuburi de gheaţă cristalizată. Se amestecă rapid, dar cu grijă, cu un ştir. Se toarnă, filtrat, cu strainer-ul, în cupa mică de cocktail. Se decorează storcând esenţa uleioasă dintr-o coajă de lămâie sau cu o măslină cufundată în pahar.
Variante:
Există diferite variante. Prima se numeşte Martinez Cocktail şi prevede o jumătate de uncie de London Gin, 3/4 de uncie de vermouth dry, câteva picături de Orange Bitter şi de triple sec, pregătit în acelaşi fel ca în reţeta de bază si decorat cu o coajă de lămâie în pahar.
Marele scriitor Ernst Hemingway, mare amator de Dry Martini, a fost, însă, creatorul variantei care a fost botezată chiar cu numele lui, Hemingway, preparată cu o parte vermouth dry şi cincisprezece părţi London Gin.
Mai există şi o serie întreagă de propuneri care schimbă denumirea în funcţie de modificările suferite de dozajul ingredientelor. Aşa ar fi:
Dry Martini Tradiţional: cu două părţi gin şi o parte vermouth;
Dry Martini Dry: cu cinci părţi gin şi una vermouth dry;
Dry Martini Extra Dry: cu opt părţi gin şi o parte vermouth;
Reţetarele IBA au propus şi ele două reţete diferite: cea din 1961 prevedea 8/10 gin şi 1/4 vermouth dry; cealaltă, 8/10 gin şi 2/4 vermouth dry. Codificarea l BA din 1987 a propus o variantă denumită Tequini: 8/10 tequila şi 2/10 vermouth dry.
Incoming search terms:
- dry martini reteta