Cocktail Planter’s Punch
PrinteazaCocktail Planter’s Punch
- Calitate – alcoolic
- Bază alcoolică – rom ambrat
- Pahar – tumbler mijlociu
- Categorie – Rum drinks
- Decoraţiune – o felie de lămâie, 2 felii de portocală şi paie
Se serveşte la orice oră
Ingrediente:
- 6/70 rom ambrat
- 3/10 suc de lămâie
- 1/10 sirop de rodii
- sifon
Băutură de succes în toată lumea, a apărut acum circa optzeci de ani în America. Reţeta prezentată este cea propusă în a treia codificare IBA, dar nu lipsesc şi reţete de bază diferite şi numeroase variante.
Preparare:
Se amestecă rapid în shaker primele trei ingrediente, cu sfărâ-mături de gheaţă şi se toarnă, filtrat, în paharul tumbler plin cu gheaţă. Se completează Planter’s Punch cu sifon şi se decorează cu o felie de portocală pe margine, iar cele de lămâie şi paiele se cufundă în lichid.
Ca o alternativă, se poate prepara cocktailul direct în paharul plin cu gheaţă, turnând mai întâi primele trei ingrediente, completând, apoi, cu sifon şi decorând totul la sfârşit.
Variante:
Intr-un vechi reţetar din Statele Unite, acest amestec, denumit Planteur sau Planter’s, avea ca ingrediente sucul de la o lămâie verde, o linguriţă de zahăr de trestie. 5-6 cl rom alb jamaican.
Câteva picături de Angostura Bitter, un ci rom ambrat haitian, sifon, amestecate cu gheaţă direct în paharul tumbler şi ornate cu lămâie, portocale şi ananas, într-un reţetar franţuzesc, modul de preparare era analog celui precedent, dar componentele (sucul de la o lămâie verde şi de la o portocală, sifon, câteva picături de sirop de rodii. 5-6 cl rom ambrat) şi decoraţiunea (cireşe roşii, o felie de lămâie şi una de portocală) erau diferite, în 1956, băutura apare în următoarea variantă sucul de la o lămâie verde, de la o jumătate de portocală şi 2 linguriţe de suc de ananas, un jet de triple sec şi unul de sirop de rodii, 7-8 ci rom alb, sifon; cele trei sucuri, siropul de rodii, doza de rom, cu gheaţă, după ce erau amestecate în shaker, erau turnate, filtrate, într-un pahar tumbler mare: se completa cu sifon şi se orna, punându-se pe margine o felie de ananas şi frunzuliţe de mentă, cireşe roşii, lămâie, portocale şi paie; la sfârşit, înainte de a fi servit, se adăugau la suprafaţă câteva picături de triple sec.
In reţetarul IBAdin 1961, acest cocktail a fost inclus cu următoarea compoziţie 1/2 rom jamaican, 1/2 suc de portocale proaspăt preparat şi câteva picături de suc de lămâie, amestecate în shaker, cu gheaţă, şi turnate, după filtrare, într-o cupă dublă de cocktail, fără nici o decoraţiune. în 1987, a doua codificare IBA dă două versiuni oficiale.
Prima era compusă din 1/10 Orange Curacao, 1/10 Maraschino Luxardo, 1/10 suc de lămâie. 2/10 suc de ananas. 4/10 rom alb; a doua prevedea 1/10 sirop de rodii, 3/10 suc de lămâie sau lămâie verde, 6/10 rom de culoare închisă, câteva picături de Angostura Bitter. sifon.
Ambele se prepară turnând ingredientele’într-un pahar tumbler mijlociu plin cu bucăţi de gheaţă. Decoraţiunea diferă o felie de ananas, cireşe roşii, paie şi un jet de rom ambrat la suprafaţă în primul caz, o felie de portocală şi una de lămâie, completat cu sifon în cel de-al doilea.