Cocktail Rob Roy
Printeaza
- Calitate – alcoolic
- Bază alcoolică – scotch whisky
- Pahar – cupă mică de cocktail
- Categorie – Vermouth drinks
- Decoraţiune – o cireaşă roşie
Se serveşte înainte de mese, seara şi noaptea
Ingrediente:
- 6/10 scotch whisky
- 4/10 vermut roşu
- o picătură de Angostura Bitter
Apărut în anii ’30, în Anglia, a fost denumit Rob Roy de către cel care l-a inventat. Era vorba despre numele sub care era cunoscut Robert Campbell, din dinastia Mc Gregor, un erou saxon creat de fantezia celebrului scriitor scoţian Walter Scott, autor al romanului cu acelaşi nume.
Cocktailul nostru a fost menţionat în codificările IBA începând din 1961, fiind confirmat şi mai târziu, în cele din 1987 şi 1993. Reţetele de bază au fost. însă. diferite cea prezentată aici provine din ultimul catalog, din 1993; cei mai mulţi o consideră, de fapt, cea mai bună şi mai echilibrată.
Preparare:
Se pun toate ingredientele în mixing glass, cu câteva cuburi de gheaţă şi, după ce se amestecă delicat cu un ştir, se toarnă, filtrată cu strainerul; se ornează cu o cireaşă roşie cufundată în lichid.
Variante:
In catalogul IBA din 1961, reţeta de bază apare cu următoarele doze 1/2 scotch whisky, 1/2 vermut roşu şi câteva picături de Angostura Bitter. Fiind preparat ca mai sus; această versiune este însă, destul de dulce, în codificarea internaţională din 1987, băutura se apropie mai mult de cocktailurile recomandate pentru o bună digestie, din cauza prezenţei într-o proporţie mai mare a distilatului scoţian 8/10 scotch whisky faţă de 2/10 vermut roşu la care se adaugă şi picăturile de Angostura Bitter.