Cocktail-uri cu bere
PrinteazaCocktail-uri cu bere – Sunt numerosi barmanii (si nu doar ei) care se delecteaza cu crearea de retete cât mai deosebite si mai placute, folosind nenumaratele varietati de bere pe care le ofera piata (de la pilsner la weizen, de la bock la strong ale, pâna la cele mai putin cunoscute).
Mai mult decât atât, nu trebuie uitat ca marelui om de stat german Bismarck i se atribuie crearea unui cocktail deosebit, botezat de el „Catifea neagra”, care se serveste într-o halba clasica, preparat prin amestecarea a doua treimi bere Guinness extra stout si o treime sampanie, ambele foarte reci.
Revenind la zilele noastre, combinatiile cu sucuri de fructe, cu produse distilate precum romul, vodca si ginul, cu lichioruri dulci de fructe (de pilda, lichior de mandarine) si cu bauturi fara alcool analoage, precum apa minerala cu aroma de fructe, sunt foarte interesante.
Bloody Beer
Varianta a clasicului Bloody Mary, se prepara într-un pahar de bere cu cupa care se închide, turnând un paharel de suc de rosii si umplând apoi paharul cu bere pilsner germana foarte rece.
Boiler Maker („Fierbator”)
Acest cocktail a fost creat catre finele secolului XX, pentru cei ce simteau nevoia unei bauturi care nu doar sa le potoleasca setea, ci sa fie si tonica.
Se prepara turnând într-un pahar britanic de bere 15 cl de whisky si umplând apoi paharul cu bere stout irlandeza foarte rece.
Clara
Aceasta long drink („bautura lungita”) este foarte populara în Spania, mai cu seama la publicul feminin si în particular la Madrid, probabil datorita concentratiei alcoolice foarte scazute.
Se prepara varsând într-un pahar german de bere (obisnuitul mass) doze egale de bere weizen germana si apa minerala cu aroma de fructe si adaugând, dupa gust, cuburi de gheata, pentru racirea ulterioara a bauturii.
Crack Juice
Cocktail ideal pentru o petrecere: se prepara punând pe fundul unui bol de sticla cuburi de gheata, peste care se toarna o sticla de vodca neutra (nearomata), opt cutii de 33 cl de bere ale englezeasca si doua cutii de 33 cl de suc de lamâie verde concentrat (daca acesta din urma e dificil de gasit, merge si sucul obtinut din stoarcerea a opt lamâi verzi). Paharul recomandat pentru acest cocteil este cel de bere, cu cupa care se închide.
Danger („Primejdie”)
Cocktail cu o concentratie ridicata de alcool: se prepara varsând 1 dl de vodca neutra într-un pahar altglass si umplându-l apoi cu o bere ale chihlimbarie englezeasca, ambele reci.
Dr. Pepper („Dr. Piper”)
In Statele Unite, aceasta denumire se refera la anumite cocktail-uri deosebit de seducatoare si uneori mai degraba extravagante.
Una dintre multele retete implica umplerea pe jumatate a unui pahar britanic de bere cu pale ale englezeasca, adaugând un pahar de lichior de migdale si turnând apoi Coca-Cola pâna la umplere, totul foarte rece.
Green Bomber („Bombardierul verde”)
Aceasta e, fara doar si poate, o bautura digestiva. Se prepara turnând într-un pahar jos si rotund, în cantitati egale, lichior de pepene, suc de lamâie verde, vermut alb si gin.
Intr-o halba de bere, separat, se toarna bere bitter ale englezeasca. Se bea, alternativ, din amestecul de lichioruri si din berea rece.