Cod cu aioli
PrinteazaCod cu aioli din: cod, sfecla, cartofi, morcovi, fasole, anghinare, rosii, oua, sare, usturoi, ulei, lamaie.
- 1 kg cod sărat
- 6 sfecle mici galbene sau roşii (ori amestecate)
- 6 cartofi mici
- 500 g morcovi mici
- 500 g fasole verde
- 6 bucăţi anghinare tânără
- 2 căpăţâni mici de conopidă
- 12 roşii lunguieţe
- 6 ouă fierte tari şi curăţate de coajă
- un vârf de cuţit de sare de mare grunjoasă
- 4-9 căţei de usturoi
- 2 gălbenuşuri
- 450 ml ulei de măsline
- sucul de la 1/2 lămâie
Mod de preparare:
Pregătiţi ingredientele pentru platou. înmuiaţi codul în apă, apoi fierbeţi-l. Infăşuraţi fiecare sfeclă într-o bucată de folie de aluminiu şi coaceţi-o în cuptor la 180°C, timp de 45-60 minute, până este bine pătrunsă.
Fierbeţi cartofii în apă cu sare aproximativ 30 minute. Puneţi morcovii la fiert în apă clocotită şi lăsaţi-i 10-15 minute. Fierbeţi fasolea verde cu sare cam 10-15 minute.
Curăţaţi anghinarea de frunzuliţe şi fierbeţi-o în apă cu sare aproximativ 20 minute, până se înmoaie. Desfaceţi conopida în bucheţele şi fierbeţi-o în apă cu sare 2-3 minute, astfel încât să se înmoaie, dar să rămână puţin crocantă. Curăţaţi roşiile de coajă.
Pentru a prepara atoli, zdrobiţi bine usturoiul impreunâ cu sarea de mare într-un mojar şi amestecaţi-le până obţineţi o pastă. Puneţi această pastă într-un castron, împreună cu gălbenuşurile şi amestecaţi-le bine.
Adăugaţi pe rând uleiul de măsline, turnând câte puţin şi amestecând mereu. Pe măsură ce maioneza se îngroaşă, puteţi să turnaţi mai mult ulei odată.
Când amestecul devine gros, adăugaţi sucul de lămâie şi apoi puteţi adăuga treptat şi restul de ulei, continuând să amestecaţi mereu.
Aranjaţi peştele, legumele şi ouăle pe un platou şi serviţi-le cu aioli.
Pofta buna!