Cod cu sos alb de vin
PrinteazaCod cu sos alb de vin din: cod, oua, lamai, marar, ardei, unt, smantana, vin, sare, piper.
- 4 bucăţi cod
- 12 ouă de prepeliţă
- zeama de la 2 lămâi
- 1 legătură mărar
- sare şi piper
- 4 ardei roşii
Sos:
- 200 ml vin alb
- 200 ml smântână
- 4 gălbenuşuri
- 1 legătură mărar
- zeama de 1 lămâie
- 50 g unt
Mod de preparare:
Peştele spălat se potriveşte de sare şi piper şi se dă la cuptor. Pe plită se coc ardeii şi se decojesc.
O parte din ardeii copţi se taie mărunt sau câteva fâşii mai late şi se amestecă împreună cu ouăle de prepeliţă, mărarul proaspăt tocat, sare şi piper.
Din această compoziţie se coace o omletă în tigaie, se scoate pe o farfurie şi se decupează cu ajutorul unei forme de steluţă. Din ardeiul copt rămas se decupează steluţe roşii, care se trec printr-un baiţ preparat în prealabil din sare, piper şi zeamă de lămâie.
Pentru sos, se freacă smântână cu gălbenuşul, adăugând zeamă de lămâie şi sare după gust.
Se stropeşte cu vin alb din belşug şi se toarnă untul topit la foc moale, fără să se rumenească, răcorit puţin şi amestecat cu mărar proaspăt tocat.
Se aşază pe fiecare farfurie câteva stele de ardei copt roşu, intercalat cu steluţe de omletă. In mijloc se aşază câte un trunchi de cod cald, de la cuptor.
Deasupra se toarnă sos alb din belşug şi se serveşte imediat aperitivul cald.
Pofta buna!