Cod cu linte Puy

Printeaza

Cod cu linte Puy: Aceasta este o combinaţie de peşte cu o garnitură care în mod tradiţional se asociază cu alte tipuri de carne.

Textura fermă a cărnii de cod este bine pusă în valoare de stratul de linte Puy peste care se pune peştele.

O varianta: codul este fiert în apă cu suc de lămâie, iar lintea trebuie fiartă la foc mic în supă de pui, împreună cu o ceapă întreagă, o frunză de dafin şi câteva cuişoare.

Peştele se aranjează pe farfurie deasupra lintei fierte, întreaga compoziţie fiind pusă în valoare de un sos verde nu prea fin, făcut din pătrunjel, mentă şi busuioc, cu anşoa, capere, usturoi, muştar şi ulei de măsline.

Se consideră că Puy este cel mai bun soi de linte. La început se cultiva pe solurile vulcanice din sudul Franţei, dar la ora actuală se cultivă şi în Americade Nord. Boabele de linte Puy sunt subtiri, verzi si au o aroma minunata.

Cod_cu_linte_Puy_02

Cod cu linte Puy

Ingrediente:

  • 250 g linte puy
  • 1 ceapa
  • 1 frunza de dafin

pentru salsa verde:

  • 1 catel de usturoi mare, tocat marunt
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper negru
  • 1 lingura mustar Dijon
  • 2 linguri capere tocata marunt
  • 25 g patrunjel cu frunze drepte, tocate marunt
  • 4 lingurite suc de lamaie
  • 250 ml ulei de masline

pentru peste:

  • 4 fileuri de cod, a cate 150-175g, fiecare avand o grosime de 1,5-2,5 cm 1/2 lingurita sare
  • 1/8 lingurita piper negru
  • 1 lingura unt nesarat
  • 1 lingura ulei de masline

 

Mod de preparare:

Puneţi lintea, ceapa şi frunza de dafin într-o cratiţă şi acoperiţi-le cu apă rece.

Fierbeţi fără capac, la foc mic, cam 12-25 minute. Când e gata, scurgeţi zeama, păstrând 125 ml.

Puneţi lintea într-un castron; scoateţi ceapa şi foaia de dafin.

Cod_cu_linte_Puy_05

Pentru salsa, amestecaţi toate ingredientele.

Ştergeţi fileurile de peşte cu un şervet şi presăraţi-le cu sare şi piper.

Incingeţi untul şi uleiul într-o tigaie, la foc mijlociu spre mare, şi prăjiţi peştele timp de 6-8 minute, astfel încât să se rumenească pe ambele părţi şi să fie pătruns.

Cod_cu_linte_Puy_07

Serviţi peştele pe un strat de linte.

Stropiţi-l cu puţin salsa verde, garnisiţi-l cu feliuţe de lămâie şi pătrunjel.

Cod_cu_linte_Puy_10

Cod cu linte Puy

Cod_cu_linte_Puy_11

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.