Cod cu sos romesco
PrinteazaO reteta de cod cu sos romesco din: fileuri de cod, ulei de masline, migdale, usturoi, ceapa, boia, rosii, frunze de dafin, sare de mare, piper, paine alba, patrunjel si otet sherry.
Romesco este un preparat specific Cataloniei, unde este servit frecvent ca sos. Se pregateste fileul de cod la cuptor cu un strat generos de romesco. Este o modalitate simplă, sănătoasă şi gustoasă de a pregăti orice varietate de peşte alb.
- 4 fileuri de cod groase, cu piele, de aproximativ 175 g fiecare
- 3 linguri de ulei de măsline
- 100 g de migdale
- 3-4 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi subţire
- 1 ceapă, curăţată şi tocată mărunt
- 1 vârf de cuţit de boia, după gust
- 6 roşii rotunde coapte, decojite şi tocate mărunt
- 1 frunză de dafin
- sare de mare şi piper negru
- 85 g de pâine albă de calitate (aproximativ 2 felii), prăjită şi tocată mare
- 2 linguri de pătrunjel tocat, plus încă puţin pentru ornat
- 3-4 linguri de apă
- 3 linguri de oţet sherry
Mod de preparare:
Indepărtaţi oasele subţiri din fileurile de cod cu ajutorul unei pensete de bucătărie. Ţineţi-le la rece până le veţi găti. Preîncălziţi cuptorul la 180°C [cuptor electrici/treapta 4 (cuptor cu gaz], încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie mare, adăugaţi migdalele şi usturoiul şi căliţi-Le la foc mic până se rumenesc uşor. Scoateţi-le din tigaie cu o paletă şi lăsaţi-le deoparte pe o farfurie.
Puneţi ceapa în tigaie şi căliţi-o la foc mic până se rumeneşte uşor. Adăugaţi boiaua, roşiile şi frunza de dafin. Amestecaţi bine şi asezonaţi cu sare şi piper. Lăsaţi la foc mic 10 minute sau mai mult, până se înmoaie roşiile.
Intre timp, puneţi migdalele şi usturoiul, pâinea şi pătrunjelul într-un blender sau un mixer, împreună cu o lingură de apă. Amestecaţi până obţineţi o pastă groasă, apoi adăugaţi amestecul de roşii, împreună cu 2-3 linguri de apă. Adăugaţi oţetul sherry, apoi gustaţi şi potriviţi de sare şi de piper, dacă vi se pare necesar.
Aranjaţi fileurile de cod într-un vas termorezistent, turnaţi deasupra sosul romesco, acoperiţi vasul cu o folie de aluminiu şi daţi-l la cuptor 15-20 de minute, în funcţie de grosimea peştelui, până se pătrunde bine. Serviţi-l direct din vas, cu puţin pătrunjel tocat presărat deasupra.
Cod cu sos romesco
Pofta buna!
Foarte bun pestele