Cod cu sote de andive
PrinteazaCod cu sote de andive din: file de cod, sare grunjoasa, lamaie, andive, ulei de masline, unt, supa de pui, usturoi, capere, patrunjel, paine.
- 4 fileuri de cod proaspăt (circa 200g fiecare), cu piele
- 3 linguri de sare grunjoasă
- coaja rasă şi zeama de la 1 lămâie
- 4 andive mari (circa 750g)
- 4 linguri ulei de măsline
- 50g de unt
- 300ml supă de pui
- 2 căţei de usturoi, feliaţi grosier
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lingură de capere mici, scurse
- 1 lingură ulei de măsline, pentru prăjit
- 1 legătură mică de pătrunjel, tocat grosier
- pâine cu coajă crocantă, pentru servit
Mod de preparare:
Pune fileurile de peşte, cu pielea în jos, într-o farfurie adâncă.
Amestecă sarea cu coaja de lămâie şi presară uniform acest mix peste fileuri. Acoperă farfuria cu folie alimentară şi dă-o la frigider 30 de minute.
Taie andivele în două pe lungime şi îndepărtează cotorul (s-ar putea să fie amar).
Opăreşte-le în apă clocotită timp de 2 minute, apoi scurge-le bine.
Incinge uleiul şi untul într-o cratiţă mare şi adaugă andivele, cu partea tăiată în jos.
Căleşte-le 5 minute său până când încep să-şi schimbe culoarea la suprafaţă.
Intoarce-le pe partea cealaltă şi toarnă peste ele zeama de lămâie şi supa.
Adaugă usturoiul, asezonează şi adu totul la punctul de fieţbere, apoi acoperă cratiţa cu un capac. Inăbuşă andivele 20 de minute.
Spală bine fileurile de peşte sub un jet de apă rece, apoi şterge-le cu şervete de bucătărie.
Unge-le cu puţin ulei, cu ajutorul unei pensule de patiserie, apoi aşază-le într-o oală nonadezivă, cu fundul gros, la foc mediu timp de 5-7 minute sau până când pielea devine auriu-maronie.
Peştele ar trebui să fie aproape opac. Intoarce-l pe partea cealaltă şi găteşte-l alte 1-2 minute, apoi întoarce-l încă o dată, ia oala de pe foc şi lasă peştele deoparte 2 minute.
Adaugă caperele la andive şi presară pătrunjel deasupra. Serveşte-le cu peştele şi pâine cu coajă crocantă, dacă vrei.
Cod cu sote de andive
Pofta buna!