Coddled eggs
PrinteazaCoddled eggs
Coddling este una dintre cele mai delicate metode de preparare a ouâlor, care presupune, în sensul exact al termenului, scufundarea oului cu coajă, în apă fiartă, timp de un minut, apoi scoaterea rapidă din apă şi răcirea lui, pentru a întrerupe complet fierberea. Ouăle preparate astfel se folosesc la salata Caesar.
Termenul coddled egg se referă, de asemenea, la oul spart într-o formă specială, unsă cu unt şi asezonat cu sare şi piper. Royal Worcester a introdus în jurul anului 1890 aceste forme speciale pentru prepararea ouâlor coddled: care sunt nişte recipiente asemănătoare unor pahare, din faianţă sau porţelan fin, cu un capac metalic.
După ce oul a fost spart în acest pahar, se înşurubează capacul, iar recipientul se scufundă într-o cratiţâ cu apă, care clocoteşte la foc mic şi ajunge aproape până la marginea vasului. Oul poate fi servit după şapte sau opt minute. Servit în vasul său special, un ou la pahar constituie un mic dejun foarte elegant.
Ouăle preparate în acest mod au reputaţia de hrană pentru bolnavi. Domnul Woodhouse, personajul pedant din romanul Emma de Jane Austen, afirma că un ou fiert cu multă delicateţe este un aliment foarte sănătos.