Colac cu vanilie si rozmarin
PrinteazaColac cu vanilie si rozmarin: lapte, drojdie, zahar, faina, migdale, vanilie, rozmarin, unt, oua, sare, zahar vanilat, ace de rozmarin, lamaie.
- 175 ml lapte călduţ
- 1 drojdie uscată
- 80 g zahăr
- 400 g făină
- 100 g migdale tocate
- 2 beţe de vanilie
- 2 crenguţe de rozmarin proaspăt
- 100 g unt
- 2 ouă
- 1 linguriţă sare
In plus:
- 1 gălbenuş de ou
- 2 linguri lapte
Ingrediente decor:
- 100 g zahăr vanilat
- 2 linguri zeamă de lămâie
- câteva ace de rozmarin
- 1 lingură zahăr
Mod de preparare:
Beţele de vanilie se taie pe lung, se scoate miezul şi se fierb împreună cu laptele, cca 5 minute.
Se ia de pe foc, se lasă să se răcească şi se scot beţele de vanilie şi rozmarinul.
Drojdia se amestecă cu laptele şi 1 lingură de zahăr şi se lasă 15 minute la dospit. Se încorporează şi faina şi se frământă un aluat.
Aluatul se împarte în două bucăţi si se întind 2 batoane de cocă de cca 50 cm lungime, care se împletesc într-o cunună.
Se lasă 20 de minute deoparte.
Gălbenuşul se amestecă cu laptele şi se unge colacul, care se pune apoi în cuptor, la 200° C, 30-45 de minute, până când capătă o culoare aurie.
Colac cu vanilie si rozmarin
Pofta buna!