Colac cu vanilie
PrinteazaColac cu vanilie din: vanilie, rozmarin, lapte, drojdie, zahar, faina, migdale, unt, ou, sare, galbenus, suc de lamaie.
Ingrediente:
Pentru aluatul cu drojdie:
- 2 batoane de vanilie
- 2 crenguţe de rozmarin proaspăt
- 175 ml lapte călduţ
- 1 pacheţel drojdie uscată
- 80 g zahăr
- 400 g făină
- 100 g migdale măcinate
- 100 g unt moale
- 2 ouă
- 1/2 linguriţă sare.
în plus:
- 1 gălbenuş
- 2 linguri lapte
- 100 g zahăr pudră
- 2 linguri suc de lămâie
- eventual, zahăr pudră şi câteva frunze de rozmarin pentru ornat
Preparare Colac cu vanilie:
Crestaţi batoanele de vanilie pe lung şi scoateţi-le miezul cu un cuţit.
Fierbeţi-le în lapte împreună cu crenguţele de rozmarin circa 5 minute. Indepărtaţi apoi laptele de pe foc şi lăsaţi-l să se răcească până devine călduţ. Scoateţi vanilia şi rozmarinul.
Amestecaţi drojdia, 1 lingură de lapte şi 1 linguriţă de zahăr. Lăsaţi amestecul rezultat circa 15 minute să crească.
Cerneţi făina într-un castron. Adăugaţi restul ingredientelor pentru aluat şi drojdia crescută şi frământaţi totul circa 5 minute până obţineţi un aluat omogen. Impărţiţi-l în două părţi egale.
Formaţi cu ele rulouri de circa 50 de cm şi răsuciţi-le într-o spirală.
Aşezaţi-o într-o tavă şi uniţi-i capetele, apoi lăsaţi-o circa 20 de minute să crească.
Incingeţi cuptorul la 200°C. Bateţi gălbenuşul şi laptele, ungeţi colacul cu acest amestec şi coaceţi-l circa 30 de minute.
Amestecaţi zahărul pudră şi sucul de lămâie şi ungeţi colacul cu amestecul obţinut.
Dacă doriţi, presăraţi-l cu puţin zahăr pudră şi câteva frunzuliţe de rozmarin.
Pofta buna!