Colacei cu vanilie si cacao
PrinteazaColacei cu vanilie si cacao din: drojdie, lapte, oua, zahar, faina, unt, cacao, vanilie.
- 60 g drojdie
- 500 ml lapte
- 5 gălbenuşuri
- 1 linguriţă sare
- vanilie şi coajă rasă de lămâie
- 3 albuşuri
- 300 g zahăr
- 1 kg făină
- 200 g unt
- 2-3 linguri cacao
Mod de preparare:
Se face o maia: se dizolvă 60 g drojdie în puţin lapte călduţ, adăugând o lingură de făină până se dublează volumul. Se freacă 5 gălbenuşuri cu 1 linguriţă sare, vanilie şi coajă rasă de lămâie. Se bat 3 albuşuri cu 300 g zahăr.
Se cerne 1 kg făină, se face gropiţă la mijloc şi se pun gălbenuşurile. Se adaugă treptat 500 ml lapte călduţ, 3 albuşuri bătute cu 300 g zahăr, apoi drojdia. Se frământă încorporând treptat şi 200 g unt topit.
Jumătate din cantitatea de aluat se mai frământă cu 2-3 linguri cacao. Se lasă să crească, apoi se modelează din aluat cordoane nu mai groase ca un creion. Se răsucesc câte două (alb cu negru) şi se lipesc capetele.
Se ung cu gălbenuş diluat cu lapte şi se coc.
Pofta buna!