Colaci de Crăciun cu stafide, curmale si smochine

Printeaza

Colaci de Crăciun cu stafide, curmale si smochine din: faina, oua, ulei, lapte, zahar vanilat, caise uscate, stafide, curmale, smochine, drojdie, ou, portocale, miere, scortisoara si zahar.

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 200 ml ulei
  • 500 ml lapte
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 100 g caise uscate
  • 100 g stafide inmuiate in rom
  • 50 g curmale fara samburi
  • 50 g smochine
  • 40 g drojdie
  • unt si faina pentru tava

ornare:

  • 1 ou
  • 2 portocale
  • 2 lamai
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita scotisoara
  • 300 g zahar
  • 250 ml apa

 

Mod de preparare:

Dizolvaţi drojdia în puţin lapte cald în care aţi pus 1 linguriţă zahăr şi 1 linguriţă făină. Când drojdia a crescut, turnafi-o în restul de făină.

Adăugaţi pe rând, laptele, uleiul, calde, ouăle bătute şi frământaţi un aluat potrivit de tare.

Când aluatul a devenit elastic şi se desprinde uşor de pe mâini, acoperiţi-l şi lăsaţi-l acoperit, la loc cald, să crească.

Când şi-a dublat volumul, adăugaţi în el stafidele scurse şi fructele uscate, tăiate cât mai mărunt, apoi împărţiţi-l în 4 bucăţi egale. Din fiecare bu

cată formaţi câte un colăcel, ca un inel, lăsând liber mijlocul. Puneţi colacii astfel pregătiţi în tăvi rotunde şi lăsaţi-l încă 30 de minute la crescut înainte de a-i coace.

Eventual, puteţi să-i coaceţi în tava specială prevăzută cu un pinten central. înainte de a-i băga la cuptorul încălzit dinainte, ungeti-i cu ou bătut pe deasupra.

Coaceţi-i la foc potrivit. între timp, tăiaţi în felii portocalele şi lămâile şi fierbeţi feliile într-un sirop obţinut prin fierberea apei cu zahărul şi mierea, la care aţi adăugat scorţişoara.

Fierbeţi feliile până când siropul se îngroaşă bine. Ornaţi colacii cu aceste felii şi cu siropul rămas însiropaţi colacii înainte de servire.

 

Colaci de Crăciun cu stafide, curmale si smochine

Colaci_de_Craciun_cu_stafide_curmale_si_smochine

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. O sa fac asa ceva 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.