Colaci
PrinteazaColaci din: faina, ulei, drojdie, aluat, zahar.
Ingrediente:
- 2 kg faină
- 125 ml ulei
- 100 g drojdie
- apă cât primeşte aluatul
- 1 linguriţă zahăr (ori cât iei de două-trei ori între trei degete)
Mod de preparare:
Colaci: Drojdia se desface într-o ceaşcă de apă caldă .Se cerne faina moviliţăîn mijlocul moviliţei se face loc pentru zahăr, drojdie şi ulei,apă, se adaugă cât să iasă un aluat vârtos.
Frământatul durează cam o jumătate de oră, dospitul nu mai mult de o oră, că face aluatul băşici . Se bate coca cu maiul câteva minute, înainte de a o pune la cuptor, să se spargă băşicile.
Se întinde funie aluatul, se-mpleteşte cerc Se presară faină în tăvi şi se potrivesc colacii. Se lasă să mai dospească niţel, să umple tăvile. In cuptorul încins şi cu foc potrivit stau cam o oră, să prindă coajă.
Pofta buna!
Au iesit buni?