Coliva de grau curat
Printeaza
- un kg grâu nou (grâu curat)
- 750 g zahăr
- o lingură de sare
- o esenţă de vanilie
- o esenţă de rom
- coaja rasă de la o lămâie
- miezul de la 20 de nuci
pentru decor:
- pesmet
- zahăr pudră
- cacao
- nuci sau migdale
Mod de preparare:
Grâul se spală în nouă ape, apoi se pune la fiert în apă cât să acopere boabele de un lat de palmă. Se lasă pe foc mic o oră. In acest timp, se învârteşte în oală numai cu lingură de lemn. Se dă oala deoparte şi se acoperă cu un pled, lăsându-se să se răcească în voie, foarte încet. După câteva ore, se adaugă zahărul şi se fierbe din nou, până se leagă, după care se trage de pe foc şi se lasă la rece până a doua zi.
Dimineaţa se înlătură pojghiţa care s-a format şi se adaugă în grâu miroznele (esenţele şi coaja de lămâie) şi nucile (coapte şi apoi tăiate fin cu cuţitul). Se amestecă totul foarte bine şi se modelează coliva pe un platou. Se cerne mai întâi deasupra pesmet, să absoarbă umiditatea, apoi se decorează cu zahăr pudră şi cacao, folosind un şablon cu semnul crucii. Se fac modele cu nuci sau migdale.
Poftă bună!