Coliva – Rețetă tradițională

Printeaza

Coliva – Rețetă tradițională din: grau, nuca, zahar, miere, coaja de portocala, apa, scortisoara.

Coliva, cunoscută și sub numele de “koliva” sau “kutia” în anumite culturi, este un preparat tradițional consumat în special în timpul sărbătorilor religioase ortodoxe, cum ar fi memorialul și înmormântările.

Acesta are origini străvechi și este considerat un simbol al vieții veșnice.

 

Ingrediente:

  • 1 ceașcă de grâu spălat și scurs
  • 1/2 ceașcă de nucă mărunțită
  • 1/2 ceașcă de zahăr
  • 1 lingură de miere
  • Coajă de portocală sau lămâie rasă
  • Apă
  • Scorțișoară (opțional)

 

Mod de preparare:

Puneți grâul într-un castron și acoperiți-l cu apă. Lăsați-l să stea peste noapte pentru a se înmuia.

După înmuiere, fierbeți grâul în apă cu puțină sare până când devine moale, dar nu prea moale. Acest proces poate dura aproximativ o oră.

După ce grâul s-a fiert, scurgeți-l bine și lăsați-l să se răcească.

Adăugați nucile mărunțite și coaja rasă de portocală sau lămâie la grâu.

Amestecați zahărul și mierea cu puțină apă caldă pentru a obține un sirop și turnați-l peste grâu și nuci. Amestecați bine pentru a combina toate ingredientele.

Opțional, puteți presăra scorțișoară deasupra pentru un gust aromat.

Coliva este gata de servit. Puteți decora cu semințe de susan sau migdale feliate, dacă doriți.

Coliva – Rețetă tradițională

Informații nutriționale aproximative (per porție):

  • Calorii: 150-200 kcal
  • Carbohidrați: 35-40g
  • Proteine: 3-5g
  • Grăsimi: 1-2g

 

Ingredientele utilizate, cum ar fi grâul și mierea, sunt adesea asociate cu purificarea și regenerarea.

Coliva este pregătită cu grijă și respect față de tradițiile religioase și este considerată un simbol al comemorării celor decedați în credința creștină ortodoxă.

 

 

Pofta buna!

 

 

 


poate iti place si:

Retete culinare

Retete de post: Coliva de pomenire

O reteta de coliva de pomenire din: arpacas, apa, zaahr, nuca, coaja de lamaie, esenta de vanilie, sare, biscuiti si cacao sau bomboane colorate. Ingrediente: 500 g arpacaş (sau grâu) l,5 l apă l00 g zahăr l00 g nucă coaja rasă de la o lămâie o esenţă mică de rom o esenţă mică de vanilie […]

 

Colivă

Coliva de grau curat

  Ingrediente: un kg grâu nou (grâu curat) 750 g zahăr o lingură de sare o esenţă de vanilie o esenţă de rom coaja rasă de la o lămâie miezul de la 20 de nuci pentru decor: pesmet zahăr pudră cacao nuci sau migdale   Mod de preparare: Grâul se spală în nouă ape, apoi […]

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.