Coliva
PrinteazaColiva
- 1 kg grâu
- 500 g zahăr
- 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
- sare după gust
- 1 linguriţă zahăr vanilat
- bomboane
- praf de cacao
- 1 vărt de cuţit praf scorţişoară
- zahăr pudră
- 500 g miez nucă, măcinat + 200 g pentru ornat
- 1 linguriţă coajă de portocală, rasă
Mod de preparare:
Grâul se spală în 9 ape reci (ceremonie obligatorie) şi în 2 ape calde se pune să undească la fiert în 2 litri apă, pe foc foarte mic, vas acoperit .
Vasul se mişcă din când în când, să nu se lipească grâul .Când s-au muiat boabele, se acoperă cu cârpe şi se lasă să se răcească 3-4 ore.
Se scurge, dacă e cazul, se adaugă mărul, nuca, coaja, de lămâie şi portocală, zahărul vanilat, puţină sare.Se frământă până se face pastă moale .Se face pe o tavă sau un platou o moviliţă frumoasă şi rotundă după gust.
Se pudrează cu zahăr, scorţişoară şi nucă fin măcinată.Se scrie o cruce cu bomboane sau praf de cacao peste toate.
Pofta buna!
Sper sa nu trebuiasca sa fac coliva prea curand :)))