Coltunasi cu vişine

Printeaza

Coltunasi cu vişine: Scoţi sâmburii de la 1/2 kg vişine şi le pui zahăr să-şi lase siropul. Amesteci 3 ouă, o apă şi un praf de sare cu făină cât cuprinde pentru a obţine o cocă ce se lucrează uşor.

Intinzi planşetă, o tai romburi, iei câte o lingură de 3 aşezi într-un colţ, pliezi rombul şi-l lipeşti pui într-o oală cu apă clocotită.

Când se ridica la suprafaţă scoţi colţunaşii, îi aşezi pe un platou, ii stropeşti cu smântână sau ulei încins şi torni deasupra siropul scurs de la vişine.

Rețetă de Coltunasi cu vişine

Aceste mici pachețele din aluat fin sunt umplute cu vișine dulci și acrișoare, iar când sunt servite cu zahăr pudră sau smântână, devin o adevărată delectare.

Rețeta de colțunași cu vișine este simplă, dar cu un gust deosebit, aducând o combinație perfectă între textura delicată a aluatului și gustul intens al fructelor.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 1 ou
  • 250 ml apă călduță
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei sau unt topit

umplutură:

  • 500 g vișine (proaspete sau din compot, dar scurse bine)
  • 150 g zahăr (sau după gust)
  • 1 linguriță de amidon (pentru a lega sucul vișinelor)

servire:

  • Zahăr pudră (opțional)
  • Smântână (opțional)

Mod de Preparare:

Pasul 1: Prepararea aluatului

Amestecarea ingredientelor: Într-un bol mare, adaugă făina și fă o adâncitură la mijloc. Adaugă oul, sarea și uleiul sau untul topit.

Adăugarea apei: Toarnă treptat apa călduță și frământă aluatul până când devine elastic și nelipicios. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.

Lăsarea la odihnit: După ce ai obținut un aluat neted, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să se odihnească timp de 20-30 de minute.

Pasul 2: Prepararea umpluturii

Pregătirea vișinelor: Dacă folosești vișine proaspete, spală-le bine și scoate-le sâmburii. Dacă folosești vișine din compot, asigură-te că le scurgi bine.

Amestecarea cu zahărul: Pune vișinele într-un bol și adaugă zahărul. Amestecă bine și lasă-le să stea câteva minute pentru a-și elibera sucul.

Adăugarea amidonului: Amestecă amidonul cu puțină apă rece și toarnă-l peste vișine pentru a lega sucul. Lăsă amestecul deoparte.

Pasul 3: Formarea colțunașilor

Împărțirea aluatului: După ce aluatul s-a odihnit, întinde-l pe o suprafață înfăinată, într-o foaie subțire.

Tăierea cercurilor: Folosește un pahar sau un formă circulară pentru a tăia cercuri din aluat.

Umplerea: Pune câte o linguriță de vișine pe fiecare cerc de aluat, apoi pliază-l și apasă marginile pentru a sigila bine colțunașii. Poți să-i răsucești ușor la margini pentru a le da o formă mai frumoasă.

Pasul 4: Fierberea colțunașilor

Fierberea: Adaugă apă într-o oală mare și pune-o la fiert. Când apa începe să clocotească, adaugă colțunașii, câte puțini pe rând, pentru a nu se lipi.

Gătirea: Lăsă colțunașii să fiarbă timp de 5-7 minute sau până când se ridică la suprafață. Verifică-i și dacă sunt fierte, scoate-i cu o spumieră și pune-i într-un castron cu apă rece pentru a opri fierberea.

Pasul 5: Servirea

Decorațiunea: După ce colțunașii s-au răcit puțin, pune-i pe un platou. Poți să-i presari cu zahăr pudră sau să-i servești cu smântână pentru un gust mai cremos și mai bogat.

Coltunasi cu vişine – Valori Nutriționale (per porție estimată):

  • Calorii: 200-250 kcal (pentru 2-3 colțunași)
  • Proteine: 3 g
  • Grăsimi: 7 g
  • Carbohidrați: 35-40 g

Colțunașii cu vișine se potrivesc perfect cu un pahar de vin alb sec sau un ceai de fructe. Se pot servi ca desert sau ca o gustare dulce însoțită de o salată de fructe proaspete.

Colțunașii cu vișine sunt un desert rafinat și ușor de preparat, care aduce un gust proaspăt și plăcut în orice moment al zilei.

Fie că îi savurezi ca desert sau într-o ocazie specială, acești colțunași vor impresiona prin gustul lor dulce-acrișor și textura fină.

Încearcă această rețetă și adaugă un strop de tradiție românească în bucătăria ta!

 

 

Coltunasi cu piersici

Coltunasi cu piersici din: ou, faina, sare, piersici, smantana, zahar, vanilie. Ingrediente: 1 ou, făină şi sare pentru aluat 500 g piersici 1 cană cu smântână 1 cană cu zahăr tos vanilie   Mod de preparare: Spargeţi oul în farfurie, adăugaţi apă câtă încape în jumătate de coajă de ou, adăugaţi sare şi faină cât cuprinde […]

Coltunasi cu branza de vaci telemea

Coltunasi cu branza de vaci telemea din: macaroane, unt, branza de vaci, oua, sare. Ingrediente: un aluat de macaroane cu ou 2 linguri unt 300 g brânză de vaci 2 ouă sare   Mod de preparare: Se prepară coca, se întinde o foaie şi se taie pătrate cu latura de 5-6 cm. In fiecare pătrat se […]

Coltunasi cu carnati

Coltunasi cu carnati din: faina, ou, apa, cascaval, carnati afumati, sare, ulei, pesmet. Ingrediente: 500 g făină 1 ou 200 ml apă caşcaval cârnaţi afumaţi sare ulei pesmet   Mod de preparare: Se prepară un aluat mai tare din făină, ou, apă şi puţină sare. Se întinde o foaie subţire şi se decupează pătrate cu latura […]

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.