Compot de fructe la alegere
PrinteazaCompot de fructe la alegere
Cuvântul „compot” provine din limba franceză şi desemnează un amestec de fructe fierte înăbuşit sau în clocot. Numeroase soiuri de fructe se pretează acestui mod de preparare, in special fructele uscate, precum prunele, caisele, perele şi stafidele, aceasta fiind cea mai bună metodă de a le reda consistenta iniţială.
Fructele fierte înăbuşit pot fi servite la micul dejun, la prânz sau la cină, dar pot fi şi „aranjate” deosebit, pentru ocazii speciale. Fructele se fierb în clocot mic, într-o cantitate mare de apă cu zahăr, până se înmoaie, fără să se zdrobească însă. Pot fi aromatizate cu vanilie, suc de lămâie, scorţişoară şi ienibahar, iar compotul poate fi îngroşat cu făină de porumb, curcuma albă sau amidon de cartof, dacă este necesar. Fructele fierte se lasă la răcit şi se servesc cu fursecuri, cum şr fi vafele cu ghimbir.
Fructele proaspete din care se prepară frecverlt compot sunt merele, rubarba, prunele şi piersicile. Fructele fierte înăbuşit pot fi servite ca desert, la o masă în familie, cu îngheţată sau cremă.