Compot din pere de toamna
PrinteazaCompot din pere de toamna din: pere, cuisoare, vanilie, apa, zahar, conservant.
- 3 kg pere de toamnă, tari
- cuişoare
- 1 baton de vanilie
- apă
- zahăr
- 1 plic conservant
Mod de preparare:
Cureţi perele de coajă şi de cotor. Le tai în felii nu prea subţiri. Pui la fiert apa împreună cu zahăr după gust şi batonul de vanilie. Un sirop lejer va avea 3-4 linguri de zahăr la 1 litru de apă. Laşi siropul pe foc până se topeşte zahărul, iar siropul îşi măreşte vâscozitatea. Iei vasul de pe foc şi dizolvi în sirop conţinutul plicului cu conservant.
Pui din nou vasul pe foc şi opăreşti feliile de perele, lăsându-le să dea în mai multe clocote, până când se înmoaie. Scoţi fructele cu o paletă şi le aşezi în borcane de 800-1000 ml.
Aşezi borcanele pe o tavă şi torni până la gura borcanului zeamă fierbinte. Pui câteva cuişoare în fiecare borcan şi apoi înfiletezi capacele.
Intorci borcanele pe capac, în acest fel verificând şi închiderea etanşă a borcanelor.
Aşezi borcanele într-un coş de răchită, în care ai pus pături şi le acoperi cu păturile. Laşi compotul să se răcească între pături, până a doua zi.
Pofta buna!