Compot traditional
PrinteazaCompot traditional din: prune, portocale, caise, piersici, stafide, vin, fructoza, iaurt, fistic.
Ingrediente:
- 50 g de prune uscate fără sâmburi
- 3 portocale netratate
- 4 caise
- 2 piersici galbene
- 200 g de stafide negre
- 200 g de stafide albe
- 10 cl de vin dulce (monbazillac)
- 40 g de fructoză
- 1/2 lingură de scorţişoară
- 35 g de iaurt grec natur
- 40 g de fistic tocat (pentru decor)
Mod de preparare:
Compot traditional: Inmuiaţi prunele într-un bol cu apă timp de cel puţin o oră. Scurgeţi-le. Cu un cuţit pentru curăţat, desprindeţi bucăţi subţiri de coajă de portocală.
Decojiţi apoi portocala şi scoateţi miezul, înlăturând toată pieliţa. Scoateţi sucul din alte două portocale.
Spălaţi caisele. Tăiaţi-le în două şi scoateţi sâmburii. Puneţi piersicile în apă clocotită preţ de câteva secunde.
Decojiţi-le, scoateţi sâmburii şi tăiaţi-le în felii. Clătiţi stafidele şi uscaţi-le.
Intr-o cratiţă, puneţi piersicile, caisele, stafidele, prunele şi miezul de portocală.
Adăugaţi sucul de portocale, vinul dulce, fructoză şi scorţişoara. Daţi în clocot, apoi acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit 5 minute.
Scoateţi toate fructele cu o spumieră şi lăsaţi sucul să scadă până când ajunge un sirop. într-un bol, amestecaţi siropul şi iaurtul.
Repartizaţi compotul în patru farfurii adânci. Acoperiţi cu iaurt. Decoraţi cu coaja de portocală şi fisticul tocat.
Savurati!