Peste cu turmeric din: pudra de turmeric, halibut, rosii, usturoi, ardei, boabe de mustar, ulei, seminte de nigella, frunze de coriandru, orez. Ingrediente: 3/4 lingurita pudră de turmeric 450 g de halibut cu oase, tăiat în bucăţi mari 140 g de roşii 3 căţei mari de usturoi 4-5 ardei iuţi verzi întregi 2 linguri boabe […]
Condimente: Curcuma (turmeric)
PrinteazaCondimente: Curcuma (turmeric)
Curcuma sau turmericul se foloseşte ca plantă ornamentală, ca unul dintre constituentele principale ale pudrei de curry, ca aditiv alimentar sau pentru tratarea unor afecţiuni digestive, dermatologice, oftalmologice, împotriva răcelilor sau în cosmetică.
Originară din sudul Asiei, curcuma (turmeric) este o plantă erbacee, înrudită cu ghimbirul. Rizomul ei este uscat şi făcut pudră, fiind un condiment foarte apreciat şi utilizat preponderent în bucătăria asiatică.
Foarte bogată în amidon (44-45%), curcuma (turmeric) conţine ulei esenţial (2-6%), coloranţi naturali, dintre care cel mai important este curcumina (50-60%). Uleiul esenţial din sucul rizomului este antiseptic şi antimicrobian.
Retete cu Turmeric:
Orez cu turmeric si legume
Orez cu turmeric si legume din: orez, broccoli, ulei de masline, ciuperci, ceapa verde, condiment, sare, piper, turmeric. Ingrediente: 400 g orez cu bobul lung 4 buchetele de broccoli 3 linguri ulei de masline sau 2 linguri unt 10 ciuperci proaspete 1 legatura ceapa verde 2 lingurite condiment din legume deshidratate sare piper turmeric […]
Cartofi cu turmeric si ardei iute
Cartofi cu turmeric si ardei iute din: cartofi, turmeric, ulei vegetal, ardie iute, ceapa, frunze de coriandru, mustar, suc de lamaie, sare, piper. Ingrediente: 450 g cartfofi mici pentru salata 1 lingurita turmeric 4 linguri de ulei vegetal 2 ardie iuti 2 cepe tocate fin 50 g frunze de coriandru 1/2 lingurita mustar suc de […]
Dovlecei murati cu otet din cidru si turmeric
Dovlecei murati cu otet din cidru si turmeric din: dovlecei, ceapa, sare, apa, otet din cidru, zahar, praf de mustar, seminte de mustar, turmeric. Ingrediente: 6 dovlecei , taiati fasii subtiri 1 ceapa maruntita 2 linguri sare 6 cani apa rece 500 ml otet din cidru 215 gr zahar 1 1/2 lingurita praf de mustar […]
Orez aromat cu curcuma
Orez aromat cu curcuma din: orez, dovlecei, ceapa, tofu, ulei, curcuma, chimen, sare, piper, curry. Ingrediente: 200 g orez 2 dovlecei o ceapă 150 g tofu o lingură ulei un vârf de cuţit curcuma un vârf de cuţit chimen macinat sare piper un praf de curry Mod de preparare: Orezul se pune la fiert, […]
Peste picant in sos de mustar si curcuma
Peste picant in sos de mustar si curcuma din: ardei iuţi verzi, roşii, usturoi, muştar, ulei, apa, seminţe de muştar negru, curcuma, file de peşte, chili, amidon, ulei, frunze de coriandru tocate. Ingrediente: 2 ardei iuţi verzi 150 g roşii 2 căţei de usturoi 3 linguri muştar 5 linguri ulei 150 ml apă 1 lingură seminţe de muştar negru 1 lingură curcuma 500 […]
Banana cu chimen si curcuma
Banana cu chimen si curcuma din: banane, unt, curcuma, sare, chimen. Ingrediente: 2 banane nu prea coapte unt cât o nucă 1 praf de curcuma 1 praf de sare câteva seminţe de chimen Mod de preparare: Se aleg nişte banane parfumate, dar nu prea coapte. Se curăţă şi se taie în două pe lungime. Se rumenesc în […]
Pofta buna!