Conopida cu sunca si smantana
PrinteazaConopida cu sunca si smantana din: conopida, sunca, smantana, oua, branza, unt, faina, cascaval, carnati afumati, patrunjel verde.
- 1 conopidă
- 400 g şuncă
- 300 g smântână
- 2 ouă
- 150 g brânză
- 50 g unt
- 2 linguri făină
- 100 g caşcaval
- 150 g cârnaţi afumaţi
- pătrunjel verde
Mod de preparare:
Se curăţă conopida, se desface bucheţele şi se fierbe în apă uşor sărată. După 10-15 minute se scurge, păstrându-se apa în care a fiert. Şunca (de porc sau de curcan) se dă prin maşina de tocat, iar tocătura obţinută se amestecă apoi cu 100 g de smântână şi un ou. Se condimentează, după gust, cu piper.
Brânza se omogenizează cu 200 g de smântână şi pătrunjel verde, tocat mărunt. Se topeşte untul, se presară făina şi se prepară un rântaş, care se stinge cu circa 400 ml de apă în care a fiert conopida. Se fierbe până se otbţine un sos consistent. Se ia apoi deoparte, se lasă să se răicească puţin şi se adaugă celălalt ou şi caşcavalul.
Se unge cu unt o cjatiţă, se aşază jumătate din cantitatea de conopidă, se distribuie deasupra compoziţia de şuncă şi se toarnă jumătate din sosul de caşcaval şi o parte din compoziţia de brânză. Se pun deasupra cârnaţii afumaţi, tăiaţi rondele, lăsând câteva felii pentru ornat, iar ultimul strat va fi conopida rămasă, care se va acoperi cu restul sosului de caşcaval, precum şi compoziţia de brânză rămasă.
Se pun deasupra 3-4 rondele de cârnaţi şi se dă cratiţa la cuptor pentru 35 de minute. După ce s-a scos din cuptor, se lasă să se odihnească 10 minute, apoi se taie felii şi se serveşte.
Pofta buna!