Conopida cu unt si sos de rosii
PrinteazaConopida cu unt si sos de rosii din: conopida, unt, pesmet, sare.
- 1 kg conopidă
- 3-4 linguri unt
- 1-2 linguri pesmet
- sare
Mod de preparare:
Conopida (una sau mai multe) se curăţă bine de frunzele laterale şi de coada (mai tare), apoi se pune la fiert într-o oală (de 2-3 l)cu apă şi sare. Se fierbe la foc iute, cam o jumătate de oră, până ce conopida se moaie bine.
Când este gata, se scoate conopida şi se pune la scurs câteva minute, după care se aşază în farfuria în care se serveşte.
Deasupra se toarnă untul fierbinte şi se presară pesmet (puţin rumenit în unt).
Se serveşte fierbinte, fie simplă, fie cu un sos de roşii (eventual mai picant), fie cu sos alb.
Un mic secret al acestui fel de mâncare constă în faptul că pregătirea conopidei trebuie făcută cât mai aproape de ora mesei, deoarece conopida fiartă îşi schimbă culoarea în timp (devine roşcat-maronie).
Pofta buna!