Conserve si muraturi: Varza murata

Printeaza

Conserve si muraturi: Varza murata din: varza, hrean, boabe de porumb, gutui, apa, sare.

Ingrediente:

  • varză
  • 2-3 rădăcini de hrean
  • mărar uscat, de sămânţă
  • o mână de boabe de porumb
  • facultativ două gutui
  • apă
  • sare
  • butoi de lemn sau din material plastic

 

Mod de preparare:

Dacă butoiul este din lemn se opăreşte cu o oală mare de apă clocotită, se acoperă şi se lasă până se răceşte apa.

Se spală bine, se aruncă apa şi se mai repetă operaţia, dacă  mai persiste vreun miros.

Se umple butoiul cu apă să stea 24 de ore, după care se aruncă apa, se limpezeşte şi se lasă i, să se zvânte puţin.

Se duce în pivniţă, magazie etc. Butoiul din material plastic se spală bine cu apă fierbinte (nu clocotită) sau cu detergenţi, dar se limpezeşte foarte bine şi se lasă cu gura în jos până se zvântă.

Se curăţă varza de frunzele veştede, se taie cotorul şi se face, cu vârful cuţitului, o tăietură, în cruce, în cotorul verzei, ca să pătrundă mai uşor saramura.

Se pun pe fundul butoiului, mărarul, boabele de porumb, după care se aşează varza una lângă alta, cât mai îndesat, până ce se umple butoiul.

Se mai pun deasupra, mărar, hrean spălat şi tăiat în două, pe lung şi o scândură cu o greutate ca să apese varza.

Separat, se face saramura (la un litru de apă se pune o lingură cu vârf de sare mare, grunjoasă) cu apă rece sau apă caldă.

Când sarea s-a dizolvat bine se toarnă saramura peste varză având grijă ca varza să fie bine acoperită de aceasta.

Important pentru menţinerea limpezimii şi fluidităţii zemei ca şi pentru gustul verzei este operaţia de vânturare ca şi regularitatea şi ritmicitatea efectuării acesteia.

Operaţia constă în scurgerea zemei prin canea şi introducerea ei în butoi pe deasupra.

Se efectuează obligatoriu: a doua zi după punerea verzei în butoi, apoi din două în două zile circa două săptămâni, de două ori pe săptămână încă două săptămâni, iar după înmuierea verzei se vântură o dată pe săptămână, până se constată că varza este suficient de bine murată.

Pentru butoaiele din plastic se folosec pentru omogenizare (vânturare), ţevi cu găuri care se introduc până lş fundul butoiului, în diferite poziţii, după care se suflă cu putere aer, până se observă bolboroseala zemei la suprafaţă.

Această operaţie se recomandă să dureze 5-10 minute şi se respectă aceeaşi periodicitate ca pentru varza pusă în butoi de lemn.

In absenţa ţevii cu găuri se poate folosi un furtun. Butoaiele de lemn se depozitează în pivniţe, iar butoaiele de plastic se pot depozita şi pe balcon.

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.